Economie
25 martie 2015

Forumul economic internaţional ucraineano-român de la Cernăuţi pune mari speranţe într-un viitor mai prosper

Forumul economic internaţional ucraineano-român de la Cernăuţi pune mari speranţe într-un viitor mai prosper
25 martie 2015

Forumul economic internaţional ucraineano-român de la Cernăuţi pune mari speranţe într-un viitor mai prosper

„Tendinţe actuale în cooperarea transfrontalieră ucraineano-română”, astfel este întitulat primul forum economic internaţional dedicat oamenilor de afaceri ucraineni şi români, forum care a debutat miercuri, 25 martie 2015, în prezenţa guvernatorului regiunii Cernăuţi Olexandr Fişciuc, vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Suceava Ilie Niţă, a domnului Iaroslav Kurko, prim adjunct al Preşedintelui Consiliului regional Cernăuţi, a domnului Oleksii Kaspruk, primarul oraşului Cernăuţi. De asemenea, au fost prezenţi la acest eveniment deosebit de important doamna Eleonora Moldovan, Consul General al României la Cernăuţi, Marcela Slusarciuc, director executiv al Biroului Regional de Cooperare Transfrontalieră, Suceava, oameni de afaceri din Ucraina şi România, care s-au adunat într-un număr impresionant de mare în incinta sălii de sesiuni a primăriei oraşului Cernăuţi.

Primul care a apreciat acest forum a fost primarul Cernăuţiului, gazda acestei întruniri , domnul Oleksii Kaspruk, care a ţinut să menţioneze: “Forumul respectiv este un eveniment foarte important pentru economia noastră, pentru business-ul nostru şi sunt ferm convins că acest forum va fi un succes comun şi nu va fi nicidecium ultimul”, a declarat pentru BucPress.eu, primarul de Cernăuţi Oleksii Kaspruk.

Cu un mesaj de salut din partea regiunii Cernăuţi a fost prezent la deschiderea forumului guvernatorul regiunii, domnul Olexandr Fişciuc, care a declarat: “Sunt convins că acele probleme care au fost puse în dezbatere în cadrul forumului vor fi de un real folos atât părţii române, cât şi părţii ucrainene, deoarece drumul ales de Ucraina, cel european, nu are cale întoarsă, iar România este deja în Uniunea Europeană şi are o bogată experienţă, din care ar putea să ne împărtăşească şi nouă”.  

Iniţiativa inaugurării şi organizării acestui forum ucraineano-român aparţine Clubului Antreprenorilor din Bucovina, dar şi Consulatului General al României la Cernăuţi. Solicitată de portalul nostru de ştiri să se refere la importanţa forumului respectiv, doamna Consul General Eleonora Moldovan a menţionat: „Forumul internaţionmal economic româno-ucrainean, este atât iniţiativa Consulatului, cât şi a Clubului antreprenorilor din Bucovina, care deschid seria unor asemenea manifestări şi iniţiative, pentru că în  acest moment avem o situaţie foarte potrivită şi foarte importantă pentru relaţia economică şi comercială bilaterală întrucât avem bază legală mult mai serioasă, context poitic bilateral foarte bun. Amintim aici vizita Preşedintelui României Klaus Iohannis la Kiev, moment în care au fost puse în discuţie foarte multe aspecte care ţin de dialogul nostru bilateral chiar şi la nivel regional, astfel că atât din punctul de vedere al României, al guvernului român, aal relaţiei bilaterale, cât şi din perspectiva europeană pentru Ucraina, acest forum vine să sprijine oamenii de afaceri, comunitatea oamenilor de afaceri, cei care înţeleg că integrarea Ucrainei se face la Cernăuţi, prin Suceava, prin România spre Bruxelles. Astfel că misiunea noastră diplomatică va iniţia asemenea demersuri şi în România, şi în Ucraina, şi la Cernăuţi şi în alte centre din circumscripăţia consulară, demersuri care au această menire de a sprijini şi a sista dialoguri sectoriale pe palierele importante ale comunicării româno-ucrainene, în primul rând între partenerii şi aplicaţiid e proiecte bilaterale, trilaterale, proiectele europene, perspectivele Ucrainei şi perspectivele regionale de dezvoltare durabilă a regiunii transfrontalieră...”  

Am încercat să aflăm şi părerile oamenilor de afaceri din Ucraina. Liviu Rusu, director la Centrul de afaceri ucraieano-român din Cernăuţi. “Acest forum are o importanţă foarte mare pentru mediul de afaceri din Ucraina şi România. Deoarece ştim că între autorităţi au loc multe întâlniri în domeniul învăţământului, culturii, însă ceea ce lipsea complet, erau anume întâlnirile oamenilor de afaceri din cele două ţări, întâlnirile oamenilor de afaceri cu autorităţile. Spăerăm că acest forum va fi un prim pas spre un schimb economic şi de investiţii mai intense între cele două ţări, între cele două regiuni administrative”, este convins domnul Liviu Rusu.

Amintim cititorilor noştri că principalele obiective ale forumului au fost de a crea o platformă de comunicare eficientă pentru oamenii de afaceri din Ucraina şi România, în special din regiunea transfrontalieră, familiarizarea celor prezenţi cu legislaţia europeană, precum şi împărtăşirea experienţei României în domeniul activităţilor legate de comerţ şi afaceri.

La primul forum economic internaţional ucraineano-român, care s-a desfăşurat la Cernăuţi au fost reprezentate întreprinderi de turism intern şi externe, din domeniul agriculturii, restaurantelor, construcţiilor, silviculturii etc.

BucPress.eu

 

Material audio
Material audio de Vitalie ZÂGREA despre primul Forum economic internaţional ucraineano-român

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 1843


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți