Cultură
09 noiembrie 2014

Un spectacol care a zguduit sufletele românilor din nordul Bucovinei

Un spectacol care a zguduit sufletele românilor din nordul Bucovinei

În seara de 7 noiembrie 2014 în teatrul „Olga Kobîleanska” din Cernăuți a avut loc un spectacol de zile mari, cum rareori pot fi vizionate pe scenele din nordul Bucovinei. El s-a desfășurat sub genericul „Creștini în Europa” întru cinstirea vrednicilor Domnitori Români Dimitrie Cantemir și Constantin Brâncoveanu.

Spectacolul a fost organizat de Guvernul României, iar parteneri au fost Fundația culturală „Casa limbii române” din Cernăuți, președinte al căreia este poetul academician Vasile Tărâțeanu și Societatea pentru cultură românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți, condusă de poetul și ziaristul Vasile Bâcu.

Adresându-se către sala arhiplină, domnul Vasile Tărâțeanu a amintit într-un succint cuvânt introductiv despre importanța domnirii și martirajul lui Constantin Brâncoveanu, care nu a putut fi impus să-și schimbe credința creștin ortodoxă pe cea islamică nici cu prețul decapitării fiilor săi. Pentru aceasta Biserica Ortodoxă Română i-a trecut pe Brâncoveni în rândul Sfinților.

Despre personalitatea marelui om de știință și Domn al Moldovei Dimitrie Cantemir a făcut o scurtă prezentare domnul Vasile Bâcu. Dimitrie Cantemir a fost un mare cărturar  umanist al spațiului cultural românesc. Printre ocupațiile sale diverse s-au numărat cele de enciclopedist, etnograf, geograf,  filozof, istoric, lingvist, muzicolog şi compozitor. A fost membru al Academiei de Ştiinţe din Berlin, fiind primul academician român și rus în Europa.

Acest eveniment deosebit care a avut loc la Cernăuţi se datorează în mare parte doamnei Ambasador Iuliana Gorea-Costin, care merită cuvinte aparte de mulţumire şi rugămintea noastră de a mai veni la Cernăuţi cu asemenea surprize plăcute care reaprind în sufletele noastre focul dragostei de neam, de limbă şi de Ţară. După mesajul de salut rostit de doamna Ambasador, sala arhiplină a teatrului din Cernăuţi a vizionat  în premieră filmul documentar „Dimitrie Cantemir”, primul din serialul „100 de români născuți în Moldova”, realizat de Studioul „Flacăra Film” din Chișinău. Un film documentar de scurt metraj de Luminița Dumbrăveanu, care a dus la cunoștința spectatorilor date și fapte inedite din viața și activitatea Marelui Domn și Om de știință al Moldovei. 

 

„Dacul din Basarabia” și „Privighetoarea din Bucovina”

După vizionarea filmului prezentatorii spectacolului radiojurnaliștii Vitalie Zâgrea și Carolina Jitaru au invitat în scena Teatrului cernăuțean formația „Ștefan Vodă” condusă de Tudor Ungureanu, mare artist basarabean, care potrivit mediilor de la Chișinău preferă să fie numit „dacul basarabean”. Cunoscutul interpret și cobzar, care a venit de la Căpriana împreună cu „arcașii ștefanieni” și renumita artistă moldoveancă Maria Stoianov, au impresionat publicul spectator bucovinean cu melodiile interpretate la cimpoi, caval, vioară și cântecele etno acompaniate cu mare măistrie la cobză de cel ce pe bună dreptate mai este numit și „cobzarul Basarabiei„. 

Nu a lipsit din spectacolul artiștilor basarabeni nici cea numită „privigetoarea Bucovinei”. Este vorba de doamna Maria Iliuț, originară din localitatea nord bucovineană Crasna, situată la poalele munților. Cele câteva cântece interpretate de domnia sa, fie renumita „Bătrânească” sau cântecele ciobănești, coborâtoare din crestele carpatine, au fost aplaudate cu înverșunare de spectatori. 

 

 „Și-n casa asta de români — noroc și bucurie”

Când a răsunat acest refren, de parcă un cutremur zguduise inimile celor prezenți în sală, iar pe cea mai importantă scenă a nordului Bucovinei a apărut renumitul interpret de câtece populare și patriotice Nicolae Furdui Iancu, venit împreună cu Grupul instrumentist „Crai nou” din orașul Alba Iulia, capitala spirituală a României Mari. În repetate rânduri sala l-a aplaudat în picioare minute în șir, iar cântecele patriotice, cunoscute atât de bine de publicul spectator și cântate împreună cu Maestrul, se pare că l-au impresionat, după cum se arătase la față. „Cântă cucul bată-l vina”, „Noi sântem români”, „Sus, române, sus”, „Treceți, batalioane române,Carpații”, „Așa-i românul” și altele au fost însoțite de strigăte de bravo. Spectatorii erau cu adevărat supra emoționați având în fața lor o Legendă a cântecului patriotic ardelean. Nicolae Furdui Iancu nu numai interpreta aceste capodopere ale folclorului patriotic românesc, Domnia Sa cu adevărat trăia aceste cântece, care curgeau spre inimile spectatorilor ca un adevărat izvor de patriotism, dătător de dragoste față de cele mai mari valori ale poporului român. 

  

Cuvinte de mulțumire și vești îmbucurătoare

În încheierea spectacolului doamna Eleonora Moldovan, Consul General al României la Cernăuți,  a rostit un cuvânt de mulțumire organizatorilor și artiștilor care au bucurat sufletele celor prezenți până la lacrimi. Ei au primit flori și din partea unor societăți de cultură, care reprezintă românii din ținutul nordului Bucovinei. 

Ziua spectacolului a coincis cu vizita la Cernăuți a premierului român Victor Ponta, care s-a întâlnit cu liderii societăților românești, a vizitat Casa profesorului Aron Pumnul. Doamna Eleonora Moldovan a adus l-a cunoștința publicului spectator vestea îmbucurătoare, că Guvernul Român fa finanța reparația și deschiderea acestui muzeu cu suma de 250 mii euro.

de Nicolae ȘAPCĂ, BucPress.eu

Mai multe imagini din cadrul spectacolului găsiţi la rubrica FOTO

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 1273


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2021 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți