Cultură
Redactor: Marin Gherman
04 aprilie 2018

„Paștele în Bucovina” – expoziție la Consulatul General al României la Cernăuți

„Paștele în Bucovina” – expoziție la Consulatul General al României la Cernăuți

Serviciul  Etnografie din cadrul Muzeului Bucovinei a vernisat la Consulatul General al României la Cernăuți expoziția „Paştele în Bucovina”. Expoziţia cuprinde imagini cu ouă încondeiate, ilustrând diversitatea motivelor tradiţionale încărcate de simboluri specifice Bucovinei, zonă în care meşteşugul încondeierii ouălor a devenit o adevărată artă – notează BucPress.

Expoziția este rezultatul unei colaborări dintre Consulatul General al României la Cernăuţi şi Muzeul Bucovinei. Conferința dedicată semnificației simbolurilor pascale, desfășurată în cadrul expoziției, a fost moderată de consulul general al României la Cernăuți  Eleonora Moldovan, alături de ministrul consilier Ionel Ivan.

Cântece bisericești despre Învierea Domnului și post au fost înălțate către Ceruri de elevii Școlii Populare de Arte „Ciprian Porumbescu” din Cernăuți, dar și de elevii de la școala din Mahala, raionul Noua Suliță.


Violeta Enea,  şefă de secţie în cadrul Muzeului Bucovinei din Suceava, şi muzeologul Maria Hruşniţchi au povestit despre tradițiile și legendele ce țin de sărbătoarea Sfintelor Paști. Despre tradițiile din Bucovina a vorbit primarul comunei Mahala Elena Nandriș, dar și Lora Bostan, prof. univ. la Catedra de Limba Română și Clasică din Cernăuți. Cătălin Cezar Marin, directorul general adjunct al Agenţiei Guvernamentale pentru implementarea acordurilor internaţionale şi acordarea de asistenţă umanitară s-a referit în mesajul său la interferențele româno-ucrainene de sorginte culturală, dar și social-economică, menționând proiectele pe care își dorește să le realizeze Agenția Guvernamentală în zonă.

De menționat că Muzeul Sucevei a luat fiinţă în 1895 şi a căpătat statut de persoană juridică la 4 ianuarie 1900. Colecţiile sale s-au format atât în urma lucrărilor de degajare a Cetăţii de Scaun, de pământul şi molozul depus de-a lungul timpului, dar şi de descoperirile anterioare, cât şi în urma unor donaţii ale locatarilor oraşului.

De-a lungul timpului denumirea muzeului a variat: Muzeul Oraşului Suceava, Muzeul Orăşenesc, Muzeul Regional, Muzeul Judeţean (după 1968), Muzeul Bucovinei (după 1990), Muzeul Naţional al Bucovinei (după 1994), Complexul Muzeal Bucovina (din 2002), Muzeul Bucovinei (din 2010).

Astăzi colecţiile componente Muzeului Bucovinei sunt diverse şi însumează un număr impresionant de obiecte: colecţii de arheologie şi istorie, ştiinţele naturii, etnografie şi artă populară, memoriale, artă plastică.

Agenția BucPress reamintește că în martie a.c. la Consulatul General al României la Cernăuți s-a desfășurat expoziţia „Obiceiuri, tradiţii şi superstiţii de mărţişor”.

Evenimentul a fost organizat în baza parteneriatului de promovare a proiectelor culturale dedicate obiceiurilor şi tradiţiilor de primăvară pe care Muzeul Bucovinei din Suceava l-a încheiat cu Consulatul General al României de la Cernăuţi.

Expoziţia a cuprins mărţişoare şi felicitări confecţionate manual de copii în cadrul proiectului „Atelier de creaţie: Micii Meşteşugari”, cel mai important proiect educativ desfăşurat în Muzeul Satului Bucovinean.

Un reportaj video de la fața locului a fost realizat de BucPress TV (în procesare).

Marin GHERMAN pentru Agenția BucPress


Foto - V. Acatrini, BucPressAlte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 858


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2021 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți