Social
09 mai 2021

Victimele celui de al Doilea Război Mondial, comemorate la Pătrăuții de Jos din nordul Bucovinei

Victimele celui de al Doilea Război Mondial, comemorate la Pătrăuții de Jos din nordul Bucovinei

De ziua Memoriei și Reconcilierii din Ucraina, un grup de elevi ai liceului din Pătrăuții de Jos, membrii ai ansamblului de dansuri „Mugurel” și ai cercului literar „Lira” ce activează pe lângă căminul cultural din sat au depus flori și lumânări la două monumente din localitate.

Ambele monumente se află în fața primăriei satului Pătrăuții de Jos. Primul este ridicat în memoria tuturor participanților la cel de-al doilea război mondial, al doilea, înălțat de Societatea regională „Golgota”, este ridicat în memoria tuturor mamelor care au suferit și s-au jertfit pentru copiii lor.

Deoarece în luna mai sărbătorim și Ziua Mamei, este un omagiu adus tuturor mamelor ce au suferit în vremea războiului, deportărilor, foametei, necazurilor prin care au trecut de-a lungul vremurilor.

Mai întâi am amenajat o expoziție în incinta căminului cultural, dedicat evenimentelor din data de 8 și 9 mai. Pe urmă. îndrumați și susținți de conducătoarea artistică a căminului cultural, Natalia Balan și subsemnata ne-am îndreptat spre cele două monumente. Aici am păstrat un moment de reculegere în memoria tuturor victimelor războiului și teroarei staliniste, am vorbit despre importanța acestor date, dar și a monumentelor ridicate peste tot în lume. La Pătrăuții de Jos sunt trei asemenea monumente comemorative. Cel de-al treilea, dedicat jertfelor deportărilor, având gravate în granit și numele tuturor pătrăucenilor ce au avut de suferit în acele vremuri de restriște, se află în noul cimitir al satului.

Asemenea momente educă la tânăra generație dragostea față de neam și baștină importanța și valoarea unor asemenea date în istoria lumii, a Europei, a țării, a locurilor natale.

Sincere mulțumiri aducem tuturor pentru participare și pentru că memoria unor asemenea evenimente rămâne mereu vie în inimile noastre.

Eleonora SCHIPOR, pentru Agenția BucPress  - www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 370


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2021 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți