Social
13 februarie 2017

Tragedia de la Lunca – lacrimi pe obrazul neamului românesc

Tragedia de la Lunca – lacrimi pe obrazul neamului românesc

Pe valea plângerii din lunca Prutului, an de an se adună românii pentru a aprinde o lumânare, pentru a aduce un omagiu martirilor neamului românesc seceraţi de gloanţele grănicerilor sovietici la 7 februarie 1941. Sute de români, bătrâni şi tineri, părinţi şi copii din comuna Mahala, regiunea Cernăuţi şi din alte sate din preajmă în acel an îndoliat au încercat să se refugieze în Patria-mamă pentru a-şi salva viaţa de regimul bolşevic. Dar, zădarnice au fost speranţele lor că vor trăi în libertate.  Gloanţele grănicerilor sovietici  le-au spulberat visele, distrugându-le destinele şi ciuruindu-le corpurile fără nici o milă. Majoritatea şi-au găsit sfârşitul pe valea plângerii, pe malul Prutului, în apropiere de satul Lunca, ţinutul Herţa.

Acum un an, din iniţiativa doamnei primar Elena Nandriş, susţinută de locuitorii comunei Mahala, în lunca Prutului, la locul masacrului a fost ridicată o cruce în memoria martirilor neamului românesc care în 1941 au căzut sub gloanţele sovieticilor.


În cea de-a 12 zi a lunii februarie românii din regiunea Cernăuţi s-au adunat în ţinutul Herţa, la locul masacrului, unde un sobor de preoţi în frunte cu protopopul de Storojineţ, Vasile Covalciuc şi alte înalte feţe bisericeşti au oficiat un serviciu divin înălţând rugăciuni la Ceruri pentru odihna sufletelor românilor nevinovaţi care au murit acum 76 de ani în lunca Prutului.


Reprezentanţi ai autorităţilor locale, lideri ai asociaţiilor naţional-culturale româneşti, români de bună credinţă din regiunea Cernăuţi şi-n mod special locuitorii satului Mahala, raionul Noua Suliţă, împreună cu doamna Elena Nandriş, primarul comunei au venit pentru a le aduce un pios omagiu acestor martiri. Au fost alături de comunitatea românească din Ucraina  şi reprezentanţii Consulatului General al României la Cernăuţi – doamna Eleonora Moldovan, Consul General, domnul Ionel Ivan, ministru consilier împreună cu soţia – doamna Mioara Ivan, domnul Aurelian Rugină, Consul la instituţia diplomatică română acreditată la Cernăuţi, care au transmis un mesaj românilor din Ucraina şi compasiuni celor rudele cărora au rămas pentru totdeauna în lunca Prutului, în amintirile noastre, în inimile românilor de pretutindeni.

BucPress.eu

Fotografii de Vladimir Acatrini

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 2149


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți