Social
Redactor: Leonid Parpauț
04 septembrie 2017

Regiunea Cernăuţi: ”Cine nu respectă Constituția Ucrainei și încalcă în mod grosolan dreptul la învățământ în limba maternă?”

Regiunea Cernăuţi: ”Cine nu respectă Constituția Ucrainei și încalcă în mod grosolan dreptul la învățământ în limba maternă?”

„Ne exprimăm dezacordul cu încercările repetate ale organelor de stat regionale și raionale de a pune diverse piedici  în calea  copiilor și nepoților noștri  de a învăța în școli în limba maternă ” - se menţionează în Apelul Societăţii Scriitorilor Români din Cernăuți și Societăţii pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu” cu prilejul marcării sărbătorii naționale – Ziua Limbii Române.    

 

                                                                 

                                                            APEL

Către conducerea regiunii Cernăuți, colectivele de pedagogi, instituțiile  de cultură,  societățile culturale  românești din regiunea Cernăuți și către toți oamenii de bună credință din ținut

În ultimii ani, odată cu încercările conducerii  Ucrainei de a efectua anumite reforme în asemenea   domenii  de importanță vitală pentru cetățenii țării cum sunt ocrotirea sănătății, învățământul, fondul de pensii, comunitățile teritorial-administrative etc. constatăm că situația noastră, a etnicilor români din Ucraina, se înrăutățește de la o zi la alta. Dacă luăm, de exemplu, numai domeniul învățământului public, suntem nevoiți să constatăm  că aria de funcționare a limbii noastre materne se îngustează cu fiecare an, numărul școlilor se reduce vizibil și  apare pericolul ca în 10-15 ani în regiunea Cernăuți, ca și în întreaga țară, să nu se mai audă vorba românească nici într-o școală.

De aceea noi, participanții la sărbătoarea tradițională „Limba Noastră cea Română”, sprijinind propunerile  făcute  în timpul  dezbaterilor ce au avut loc la 31 august curent în cadrul „mesei rotunde” organizată de Societatea Scriitorilor Români din Cernăuți și Societatea pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu” cu prilejul marcării  sărbătorii naționale –Ziua Limbii Române - , discuții privind funcționarea și păstrarea limbii române în localitățile cu populație majoritar românească din Ucraina, ne exprimăm dezacordul cu încercările repetate ale organelor  de stat regionale și raionale  de a pune diverse  piedici  în calea  copiilor și nepoților noștri  de a învăța în școli în limba maternă, inclusiv prin deschiderea în școlile cu predare în limba română  a unor clase cu limba de predare ucraineană.  Din istoria de sute de ani a învățământului  din  ținutul nostru  putem constata că așa-zisele școli mixte au frânat dezvoltarea normală a elevilor și au denaturat starea de fapt a voinței  populației băștinașe. Copii noștri, care învață în școlile  naționale cu predare în limba română,  însușesc astăzi  limba de stat la un nivel  cu nimic mai prejos de cel din școlile cu limba de predare ucraineană, astfel că nu vedem nici un motiv ca  organele de stat să nu respecte Constituția Ucrainei și să încalce în mod grosolan dreptul nostru la învățământ în limba maternă.

 De acea cerem  insistent să se pună capăt procesului de deznaționalizare  a noastră prin reducerea  orelor de limbă și literatură română  în programa de învățământ și  reducerea numărului de școli  cu predare în limba română – limbă ce face parte din marea familie a limbilor din cadrul Uniunii Europene.

Totodată  sprijinim  cerința  expusă în  Scrisoarea deschisă  către directorii  liceelor, gimnaziilor și școlilor cu limba  română de predare din regiunea Cernăuți semnată de 9 scriitori români din regiune, membri ai Uniunii Naționale a Scriitorilor din Ucraina, ai Uniunii Scriitorilor din România, ai Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova și ai Societății Scriitorilor Români din Cernăuți, dată publicității anul trecut, privind completarea cataloagelor școlare în limba română. Or, până nu demult în toate școlile cu predare în limba română din Ucraina cataloagele erau completate în limba  română – limba de învățământ în aceste școli. Și credem că nu se va întâmpla nimic rău dacă vom reveni la modelul care a durat  zeci de ani, atât în timpul regimului totalitar, cât și în primele decenii de existență ale tânărului stat   ucrainean, independent și suveran.

Cum s-a decis  în  cadrul „mesei rotunde” organizată cu prilejul sărbătorii naționale – Ziua Limbii Române – la 31 august curent, adresăm conducerii regiunii, în primul rând Consiliului Regional Cernăuți,  cerința ca  în ziua de 31 august să nu fie organizate diverse măsuri cu caracter organizatoric în localitățile cu populație majoritar românească la care să fie antrenați elevii și, în special, profesorii, oferindu-le și lor posibilitatea să participe la manifestările dedicate sărbătorii noastre naționale – Ziua Limbii Române. Or, până acum câțiva ani ședințele consiliilor pedagogice  din școli  nu erau  convocate  chiar în ziua de 31 august. Sperăm să fim înțeleși corect: nu cerem stabilirea unei zile de odihnă, ci doar schimbarea datei când sunt convocate ședințele consiliilor pedagogice în școlile noastre naționale. Credem că harnicii, bunii  și loialii  noștri profesori și învățători au tot dreptul să se bucure alături de ceilalți conaționali în ziua când marcăm o sărbătoare națională.

Schimbările spre care tinde tânărul stat ucrainean, aspirațiile cetățenilor noștri de a se încadra în structurile democratice europene pot deveni realitate numai cu respectarea drepturilor stipulate în Constituția Ucrainei, cu respectarea drepturilor omului și democratizarea în continuare a societății în care trăim. Iar acest lucru poate fi obținut doar prin conjugarea eforturilor  noastre comune:  ale ucrainenilor, românilor, maghiarilor,  polonezilor și ale  altor etnii din Ucraina.

 Societatea Scriitorilor Români din Cernăuți

Societatea pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuţi 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 1202
Разом, у безпеці! День європейської співпраці 2020


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți