Social
Redactor: Mirela Amarie
12 ianuarie 2018

Pesta porcină africană: 127 de cazuri în regiunea Cernăuți

Pesta porcină africană: 127 de cazuri în regiunea Cernăuți

În regiunea Cernăuți, s-au identificat încă 2 cazuri de ciumă africană, mai exact la o fermă privată de porci din satul Mămăliga, raionul Noua Sulița s-a depistat ADN-ul virusului potrivit site-ului Novoselitsa Today, citat de Radio Cernăuți.  

În același timp încă 2 porci au pierit la ferma privată Kotelevo din Noua Sulița, în urma analizei ADN-ul virusului pestei porcine africane a fost depistat.

Conducerea administrației raionale a întreținut o discuție cu comisia antiepizootică privind gravitatea pestei porine africane la care au luat parte șeful  administrației de stat raionale, E. Boyko, șeful departamentului pentru protecția civilă O. Haidia, șeful administrației principale a Comitetului de Stat pentru Bunuri de Consum și Protecția Consumatorilor din regiunea Cernăuți O. Aleksandryuk, șeful Serviciului de Achiziții de Stat din  raionul Noua Sulița, I. Melnyk etc.

Comisia a stabilit o zonă de supraveghere cu o rază de 10 km (satele Cherno, Malinovka, Dinovtsi, Shcherbinka, Forosnya, Brestya, Dvizhok, Zhilivka, Marshintsy, Stroyntsi, Tarasivtsi și orașul Noua Sulița), unde se întreprind măsuri  în conformitate cu instrucțiunile pentru prevenirea și controlul pestei porcine africane .

Aducem la cunoștință că în satul Mămăliga, raionul Noua Sulița din regiunea Cernăuți unde a fost descoperită pesta porcină africană au fost identificate până în prezent 127 de cazuri.

Pesta porcina africana are o perioada de incubație de 3 - 15 zile în mod obișnuit, sau de 3-4 zile în forma sa acută. Este o boală foarte infecțioasă, afectând porcinele de toate vârstele și sexele. Una dintre problemele legate de depistarea bolii este că nu exista un semn specific care să indice prezența bolii - chiar și mortalitatea ridicată a animalelor reprezintă doar un indiciu că e vorba de pesta porcină - clasică sau africană. 

Când devine evidentă, boala poate avea diferite forme: preacută, acută, subacută si cronică. Simptomele formelor preacută și acută sunt:

- moartea subită a animalelor cu indicii aproape inexistente privind cauza morții

- febră ridicată, de 40 - 42 grade

- înroșirea pielii (vizibilă doar la speciile de porcine cu pielea palidă), în special la vârful urechilor, coada, extremități distale, pe piept și în zona abdomenului

- scăderea apetitului, apatie, cianoză și lipsa de coordonare motorică la 24-48 de ore înaintea morții etc.

Virusul pestei porcine africane se transmite prin contact direct între animale, sau indirect, prin hrănirea animalelor cu lături care conțin carne sau produse secundare care provin de la animale infectate, căpușe (Ornithodoros) care s-au hrănit din animale infectate, sau chiar prin ustensile, haine, furaje contaminate. 

În momentul de față nu există nici vaccin, nici tratament pentru infecțiile cu pesta porcină africană. Singurele metode de prevenție eficiente sunt menținerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme și controlul potrivit a posibilelor focare de infecție - raportare, carantină strictă, eradicarea animalelor susceptibile. 

BucPress

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 474

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți