Social
Redactor: Mirela Amarie
23 august 2019

Ombudsmani educaționali în Ucraina. Noi modificări în anul școlar 2019-2020

Ombudsmani educaționali în Ucraina. Noi  modificări în anul școlar 2019-2020

Portalul  „Viața școlară” a anunțat ce aduce cu el noul an şcolar în Ucraina. 10 modificări care îi așteaptă pe profesori în anul de învățământ 2019-2020.

Remunerarea

Reforma salarială prevede o creștere a salariilor pentru cadrele didactice de la 20 la 70%, încă din anul viitor, precum și o continuare treptată a creșterilor salariale pentru ei până în 2023. Rezoluția relevantă a fost adoptată, la 10 iulie 2019, de către Cabinetul de Miniștri.

Începând cu 1 septembrie 2019, Cabinetul de Miniștri a crescut cu 10% salariile (ratele salariilor) pentru personalul didactic  a căror remunerație nu este plătită în detrimentul unei subvenții educaționale de la bugetul de stat la bugetele locale și cărora nu le-au fost majorate salariile din 2018, respectiv pedagogii instituțiilor de învățământ preșcolar, extracurricular, profesional (vocațional).

Certificarea

Pentru prima dată,  în Ucraina, profesorii vor fi evaluați  (Evaluarea Independentă Externă), la 31 octombrie 2019. Certificarea personalului didactic va continua și în 2020. Numărul și componența participanților este determinată de Ministerul Educației și Științei.

Ombudsmanul educațional

Poate vă întrebați ce mai e și lucrul acesta? Potrivit Dicționarului explicativ al limbii române,  ombudsmanul  este „specialistul care asigură asistență (juridică, economică) unei instituții, unei societăți etc. (pentru rezolvarea unor litigii)”.

Institutul ombudsmanului educațional a fost creat pentru a proteja drepturile beneficiarilor educației, ale lucrătorilor pedagogici, științifico-pedagogici. Au fost stabilite cerințe foarte clare pentru funcția de avocat educațional.

În special, el nu poate să-și combine munca cu alte activități decât cele creative și didactice, să fie cetățean al Ucrainei, domiciliat pe teritoriul statului timp de cel puțin 5 ani, să aibă studii superioare și experiență de muncă relevantă și să vorbească fluent în limba de stat. În  calitate de avocat educațional a fost numit, oficial, directorul unei școli, Serghei Gorbaciov. Decizia corespunzătoare a fost luată pe 14 august 2019, de Cabinetul de Miniștri.

 Reducerea „lucrului cu hârtia”

Noua instrucțiune privind birocrația, care a fost adoptată anul trecut, ar trebui să fie complet pusă în aplicare în instituțiile de învățământ. Astfel, devin opționale  planurile de lucru ale conducătorilor clasei, educatorilor, bibliotecarilor, asociațiilor metodice, cercurilor, secțiunilor de sport, planurilor de lecții care se bazau pe cele cu tematică calendaristică. De acum înainte, aceste documente pot fi create numai prin decizia consiliului pedagogic al instituției de învățământ și au o formă și o structură arbitrare, care ar trebui să faciliteze activitatea zilnică a profesorului.

 „Noua școală ucraineană”

 Profesorii din clasele a întâia și a doua vor continua să lucreze în conformitate cu standardele Noii Școli din Ucraina. De la 1 august, 82,6% din clasele întâi sunt gata pentru noul an de învățământ, a  declarat  ministrul Educației și Științei, Lilia Grinevich, în cadrul conferinței din luna august „ Noua școală ucraineană: provocări și perspective pentru reforma educațională”. Potrivit acesteia, există 9 regiuni care sunt pregătite deja aproape 100%.

Profesorii clasei a 11-a

Profesorii care lucrează cu clasa a 11-a vor începe să lucreze după noi programe aprobate de Ministerul Educației și Științei (ordinul nr. 1407, la  23 octombrie 2017).

Introducerea educației la domiciliu, a stagiilor și a patronajului pedagogic

Începând cu luna septembrie, părinții școlarilor vor putea profita de toate tipurile de formă individuală de educație - educație la domiciliu, stagii sau patronaj pedagogic. În viziunea Ministerului Educației și Științei, ele oferă un mod mai flexibil de învățare și vă permit să creați o traiectorie educațională personalizată pentru nevoile fiecărui copil. În același timp, elevul trebuie să fie înscris într-o anumită instituție care să-i monitorizeze progresul educațional. De asemenea, părinții sunt obligați să scrie o cerere pentru educația la domiciliu a copilului lor.

Meditaţiile

Ministerul Educației și Științei insistă asupra faptului că un profesor care îi predă unui copil la școală, nu îi poate oferi şi meditaţii deoarece poate apărea un conflict de interese.

Creșterea sarcinilor pedagogice

În legătură cu acest fapt, scrisoarea Ministerului Finanțelor „Îmbunătățirea eficienței utilizării bugetului în educație și știință” (ale căror detalii nu sunt disponibile) a provocat, de asemenea, discuții aprinse. Unul dintre punctele scrisorii a indicat creșterea sarcinilor pedagogice a profesorului instituției de învățământ general până la 20 de ore pe săptămână (în prezent  18). Ministerul Finanțelor nu a confirmat sau a negat exactitatea acestor informații.

Auditul instituțional al școlii

 A intrat în vigoare procedura de efectuare a auditului instituțional al instituțiilor de învățământ secundar. Auditul instituțional este o evaluare externă a performanței unei școli, bazată pe un studiu aprofundat al proceselor educaționale și de management. El  este conceput pentru a ajuta școlile să devină mai calitative, ulterior, să creeze și să mențină o cultură a educației de calitate, bazată pe transparență, inovaţie și parteneriat între participanții  procesului educațional.

Vor fi evaluate: mediul educațional (cât de sigur și confortabil este la școală, cât de organizat este, dacă este necesar echipamentul, sălile de clasă etc.); sistemul de evaluare a beneficiarilor educației (modul în care este evaluată realizarea educațională a elevilor, cât de transparent și clar este sistemul); activitatea pedagogică (calitatea activității didactice, dezvoltarea profesională a cadrelor didactice, stabilirea cooperării între participanții procesului educațional); procesele de administrare (în ce măsură deciziile de management contribuie la asigurarea și îmbunătățirea continuă a calității activităților educaționale, cât de eficient este sistemul intern de asigurare a calității educației etc.).

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 524

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți