Social
Redactor: Elvira Chilaru
15 aprilie 2021

Din cauza necunoașterii limbii maghiare, un copil din Transcarpatia nu a fost înscris la grădiniță

Din cauza necunoașterii limbii maghiare, un copil din Transcarpatia nu a fost înscris la grădiniță

Administrația regională de stat verifică informația despre posibilul refuz de a înscrie un copil la grădinița din Vinogradiv, regiunea Transcarpatia, din cauza necunoașterii limbii maghiare.

Tatăl preșcolarului s-a indignat din cauza regulilor de admitere la o grădiniță din Transcarpatia.

După cum a spus tatăl copilului, Serhiy Voloșin, pe Facebook, un incident nefericit a avut loc în grădinița «Sf. Iosif», situat pe strada Tulipelor din Vinogradiv.

"Locuiesc lângă această grădiniță și soția mea a frecventat-o  și am decis să dăm copilul aici. Am scris o cerere, am depus toate actele am vorbit cu șefa  grădiniței. Și mi-a explicat  că eu ar trebui să scriu  două cereri. Una - la grădiniță, cealaltă - la biserică. Ea a explicat la ce biserică să merg și că totul ar trebui să fie convenit acolo, deoarece există o regulă ca cineva să continue să comunice acasă cu copilul în limba maghiară. Și pentru că avem rude care vorbesc această limbă, nu i-am acordat atenție. M-am dus la biserică, am scris depus cererea și mi-au acceptat-o ", spune solicitantul.

El mai susține că  ar fi trebuit să i se dea un răspuns despre admiterea copilului la grădiniță în martie, dar din cauza carantinei a vizitat-o recent. Acolo i s-ar fi spus că nu i-au acceptat cererea, deoarece părinții lui nu vorbesc maghiara.

"M-am dus la grădiniță să aflu când grupal va fi formată. Directoarea mi-a spus că dacă tatăl sau mama nu vorbesc maghiara, copilul, poate fi  acceptat, doar  cu condiția să existe locuri libere. Revolta mea nu are margini, deoarece consider că pe teritoriul Ucrainei sunt în vigoare legile ucrainene și Constituția  Ucrainei", a spus Serhiy Voloșin.

Potrivit tatălui copilului, grădinița a fost construită probabil cu ajutorul umanitar din Ungaria, dar este subordonată legal Consiliului municipal Vinogradiv. El a adăugat că nu este împotriva ca copilul să învețe limba maghiară.

"M-am dus la biserică și am încercat să explic că așa ceva e inadmisibil. Pentru că reiese atunci, că în Vinogradiv, de fapt, minoritate sunt ucrainenii. La biserică  au strâns doar din umeri ", a spus Serhiy Voloșin.

Administrația regională de stat transcarpatică a reacționat. Potrivit site-ului web al administrației regionale, "Administrația regională de stat împreună cu administrația raională  Beregovo  au creat o comisie provizorie  care va clarifica situația. Vom informa separat despre rezultatele activității comisiei".

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 543


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2021 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți