Social
Redactor: Svetlana Pantea
22 octombrie 2019

Atenție, se schimbă ora: trecem la ora de iarnă

Atenție, se schimbă ora: trecem la ora de iarnă

Deși au existat multe controverse în ultima perioadă în ceea ce privește trecerea la ora de iarnă, în 2019, mai multe ţări continuă să facă această schimbare, inclusiv Ucraina.

Așadar, în ultimul weekend din luna octombrie, mai exact în noaptea de 26 spre 27 octombrie, ora se dă înapoi. Ora 4:00 va deveni ora 3:00

Trecerea la ora de vară, respectiv ora de iarnă a fost introdusă în Germania în 1980, şi mult mai devreme în alte state membre UE, în ideea economisirii energiei. Trecerea de la ora de iarnă se face după echinocțiul de toamnă, când durata nopții este mai mare decât cea a zilei. Prin introducerea mecanismului de schimbare a orei s-a urmărit să se beneficieze cât mai mult de lumina naturală şi să se reducă seara folosirea luminii artificiale. De aceea, primavara cesurile se dau înainte cu o oră, iar toamna se dau înapoi, câştigându-se practic o oră.

Schimbarea orei nu este simultană în toate ţările, datorită diferenţei de fus orar. Conform Convenţiei fusurilor orare, ceasul arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că, la fiecare 15 grade longitudine, apare o oră în plus.

Sunt ţări care au renunțat la ora de iarnă, iar unicul stat important care nu a introdus acest sistem este Japonia. Mai multe ţări din Asia Centrală au renunţat în anii 2000 la schimbarea orei.  Rusia  a luat această decizie începând din primavara anului  2011.  În anul  2011 Ucraina, de asemenea, a încercat să renunţe la schimbarea orei, prin decizia Parlamentului care a luat în considerare statisticile medicale care arătau că numarul persoanelor cu probleme cardio-vasculare creste cu aproximativ 60 la sută în prima săptămână după schimbarea orei, însă procesul a fost amânat.  

Agenţia BucPresswww.bucpress.eu

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 356

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți