Social
05 noiembrie 2018

Analiza și soluționarea conflictelor lingvistice din regiunea Cernăuți – proiect implementat de BucPress cu sprijinul MAE al Germaniei

Analiza și soluționarea conflictelor lingvistice din regiunea Cernăuți – proiect implementat de BucPress cu sprijinul MAE al Germaniei

Pe parcursul anului curent și până în luna aprilie a anului 2019 Centrul Media BucPress – asociație a jurnaliștilor români din Ucraina – va implementa proiectul „Conflicte lingvistice: identificare, analizare, dezamorsare”, finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Germaniei prin Moldova Institut Leipzig.

În cadrul acestui proiect amplu, BucPress TV – platformă video a ONG Centrul Media BucPress – va realiza o serie de interviuri, reportaje, sondaje înregistrate, dezbateri filmate în scop științific, dar și jurnalistic, cu scopul identificării conflictelor lingvistice din regiunea Cernăuți, analizării componenței acestora și propunerii unor soluții de rezolvare a lor (sociale, culturale, politice, diplomatice etc.).

Prin acest proiect, care va avea loc, în afară de Cernăuți, la Chișinău și Comrat, Moldova Institut Leipzig analizează pentru MAE de la Berlin conflictele lingvistice din trecut și prezent în diverse contexte socio-politice, geografice și culturale, permițând reprezentanților minorităților naționale să-și expună părerea pe marginea problemelor acumulate la acest capitol. Datorită acestui proiect se dorește informarea decidenților politici europeni despre situația minorităților naționale din Ucraina prin intermediul presei și a societății civile.

Vicepreședintele Moldova Institut Leipzig, dr. Vasile Dumbravă, a precizat că proiectul este finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Germaniei în cadrul programului „Dezvoltarea cooperării cu societatea civilă în statele Parteneriatului Estic și Rusia”.

Potrivit jurnaliștilor și experților Centrului Media BucPress, în cadrul proiectului, la care este implicată echipa BucPress TV, o platformă de istorie și actualitate românească din Ucraina, vor fi realizate o serie de interviuri și alte materiale video cu participarea liderilor societăților pentru cultura românească din regiunea Cernăuți, a studenților și doctoranzilor, a părinților elevilor, analiștilor politici, profesorilor, oamenilor de la sate și din orașe, tuturor celor care au acumulat o experiență lingvistică și care ar avea un cuvânt de spus despre situația lingvistică și efectele glotopoliticii în nordul Bucovinei, Ținutul Herța și sudul Basarabiei.

Mai multe detalii despre aceste activități vor fi făcute publice săptămâna aceasta la Universitatea Națională din Cernăuți, unde va fi organizat un work-shop, intitulat „Regiunea Cernăuți, o regiune cu diversitate lingvistică”.

În cadrul proiectului, un grup de experți din Germania, Ucraina, Belarus, Georgia și Republica Moldova vor vizita instituții de presă românească din regiunea Cernăuți, printre care ziare, posturi de televiziune și agenții de presă.

În subsolul acestui text puteți vizualiza unul dintre interviurile realizate în cadrul proiectului și care va fi distribuit de partnerii BucPress. 

BucPress

 

Material video


Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 467

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți