Politică
29 mai 2020

Ucraina și Ungaria ar putea relua activitatea comisiei mixte pentru protecția minorităților naționale

Ucraina și Ungaria ar putea relua activitatea comisiei mixte pentru protecția minorităților naționale

În cadrul unei conferințe de  presă  de la Budapesta, vineri, după întâlnirea  ministrului afacerilor externe  al Ucrainei, Dmitro Kuleba cu  ministrul  economiei și  afacerilor externe, Peter Siyarto, diplomatul ucrainean a declarant că  nu există  niciun motiv obiectiv pentru probleme semnificative în relațiile bilaterale.

„Aș dori să subliniez  că nu există un motiv obiectiv pentru Ucraina și Ungaria pentru probleme esențiale. Trebuie să răsfoim  această pagină, trebuie să soluționăm în beneficiul țărilor noastre și pe viitor să ne susținem reciproc în toate  formatele posibile. Sperăm că sprijinul complet al Ungariei pentru Ucraina în NATO va fi restabilit”, a spus Kuleba.

Conform celor afirmate de diplomatul ucrainean,  Ungaria poate  conta pe susținerea din partea Ucrainei a inițiativelor în Europa Centrală, dat fiind că  Ucraina face parte din numeroasa familie a țărilor din Europa Centrală.

„Suntem pregătiți să lucrăm  pentru un rezultat pozitiv, când  ambele  țări  vor avea doar beneficii de la cooperare și nu se vor confrunta”, a spus Kuleba.

"În ceea ce privește dialogul politic, așteptăm sosirea premierului Orban în Ucraina ... Astăzi am transmis o invitație oficială a președintelui Ucrainei Volodymyr Zelensky către premierul Ungariei, Viktor Orban, pentru a vizita Ucraina la un moment convenabil pentru el”, a spus Kuleba.

El a mai spus că Siyarto a prezentat un proiect de memorandum comun, la care părțile vor lucra pentru pregătirea următoarei reuniuni.

"Am fost de acord să reluăm activitatea celor trei organisme menționate de Peter (comisiile mixte ale Ucrainei și Ungariei pentru economie, protecția minorităților naționale și educație - ed.)", a declarat ministrul de externe al Ucrainei.

Partea maghiară a criticat puternic adoptarea Legii Educației din Ucraina la 5 septembrie 2017, care, printre altele, introduce mai larg limba de stat în instituțiile de învățământ ale minorităților naționale în detrimentul limbii materne.

Relațiile ungaro-ucrainene s-au deteriorat din nou după ce Rada Supremă a adoptat o lege în aprilie 2019 Privind asigurarea funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat.

Budapesta a făcut, de asemenea, propuneri pentru Legea Învățământul general complet adoptată în ianuarie a.c.

În ciuda numeroaselor încercări ale părților maghiare și ucrainene de a rezolva problemele nu s-a ajuns la o înțelegere deplină. Budapesta tot blochează inițiativele euro-atlantice ale Ucrainei de ceva vreme.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 356

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți