Politică
Redactor: Marin Gherman
18 februarie 2020

Școala românească din Movila nu va fi închisă – decizie de compromis în comuna Herța

Școala românească din Movila nu va fi închisă – decizie de compromis în comuna Herța

La 18 februarie a.c. la Herța a avut o masă rotundă la care a fost discutată problema unei posibile comasări a școlii românești din Movila cu școala ucraineană din orașul Herța, informează Agenția BucPress din Cernăuți.

La masa rotundă au participat: șefa Administrației Raionale de Stat, Lilia Olaru, primarul comunei Herța, Vasile Scripcaru, șeful Consiliului Raional Herța, Victor Ciuclea, președinți ai fracțiunilor și grupurilor de consilieri din consiliul local Herța.

După o serie de discuții, consilierii au ajuns la o decizie de compromis: să fie păstrată școala cu predare în limba română din satul Movila, să fie amânată pe o perioadă nedeterminată sesiunea consiliului privind crearea unei școli de bază în comună, să fie susținute demersurile de obținere a fondurilor necesare de la Guvern pentru reparația clădirii vechi a școlii cu predare în limba ucraineană din Herța.

Consilierii au optat pentru obținerea ajutorului bănesc de către școala din Herța, fără crearea unei școli de bază prin „înghițirea” școlii românești din Movila. Așadar, nicio școală nu va fi închisă.  

Autoritățile locale au constatat că subiectul respectiv este unul foarte delicat, nu există o înțelegere și viziune unică în comună, de aceea, liderii fracțiunilor au decis să monitorizeze unele evoluții din viitor, cum ar fi: semnarea sau nesemnarea de către președintele Ucrainei a Legii Învățământului Secundar și posibila extindere geografică a comunei Herța.

De precizat că potrivit planului de perspectivă comuna Herța se va extinde, urmând să fie alipite la ea mai multe sate românești din ținut. Luând în calcul acest fapt, autoritățile au decis că nu este logic să fie create noi școli de bază acum, pentru că nu pot fi estimate corect posibilele riscuri din viitor.

Consilierii au îndemnat primăria și conducerea raionului să analizeze opiniile locuitorilor din toate satele, să fie găsit un numitor comun, astfel încât să nu fie îngrădit dreptul românilor care doresc să învețe în limba maternă, dar nici al celor care au ales școala ucraineană din Herța.

Reamintim că în data de 16 februarie 2020 în incinta Casei de Cultură din satul Molnița, comuna Herța, regiunea Cernăuți, a avut loc adunarea satului. Alegătorii au mandatat cei 10 consilieri din localitate să se opună inițiativei de comasare a școlii din Movila cu școala din Herța, deoarece până în anul 2022 aceste școli pot funcționa în actualul format, mai mult,  Legea Învățământului Secundar încă nu a fost semnată de președintele țării.

Sperăm că deciziile din viitor ale autorităților locale vor lua în calcul opiniile majorității locuitorilor comunei, astfel încât drepturile tuturor copiilor la învățământ de calitate să fie respectat.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 2251

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți