Politică
Redactor: Marin Gherman
08 decembrie 2017

Kievul salută concluzia Comisiei de la Veneția care nu are pretenții față de Legea Învățământului din Ucraina

Kievul salută concluzia Comisiei de la Veneția care nu are pretenții față de Legea Învățământului din Ucraina

Ministerul Educației din Ucraina consideră concluzia Comisiei de la Veneția privind articolul lingvistic al Legii Învățământului una echilibrată și constructivă – informează Agenția BucPress.

Potrivit serviciului de presă al Ministerului Educației, poziția Comisiei de la Veneția a fost formulată în timpul ședinței finale din 8 decembrie 2017. Ministerul Educației este de acord cu recomandarea Comisiei să prelungească perioada de implementare a normelor legii și este dispus să detalieze art. 7 în Legea Învățământului Secundar, care este elaborat la Kiev.

Potrivit părții ucrainene, Comisia de la Veneția a luat în calcul argumentarea Ucrainei împotriva acuzațiilor cum că articolul lingvistic al legii îngustează drepturile minorităților naționale. „Comisia de la Veneția a subliniat că subiectul conținutului și volumului drepturilor ține exclusiv de competența Curții Constituționale a Ucrainei. O serie de chestiuni lingvistice trebuie reglementate prin legi speciale. Deci, acuzațiile Ungariei (la adresa Ucrainei – n.red.) nu au fost confirmate”.

În același timp, partea ucraineană salută poziția consecventă a Comisiei de la Veneția în ceea ce privește locul și rolul limbii de stat în procesul educațional. Potrivit Ministerului ucrainean al Educației, cea mai importantă teză a concluziilor Comisiei este constatarea că articolul 7 este un articol-cadru și că poate fi detaliat în continuare, în special în Legea Învățământului Secundar. 

Comisia de la Veneția, potrivit serviciului de presă al Ministerului Învățământului, recomandă prelungirea perioadei de implementare a legii. Legea spune că articolul lingvistic va intra în vigoare începând cu anul 2020. Ministerul Învățământului informează că va ține cont de această recomandare. Concluzia oficială a Comisiei va fi publicată pe website-ul instituției orientativ la data de 11 decembrie.  

BucPress

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 1891


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2021 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți