Politică
01 septembrie 2015

În Ţinutul Herţa autorităţile ucrainene vor să închidă două şcoli româneşti

În Ţinutul Herţa autorităţile ucrainene  vor să închidă  două şcoli româneşti

Comunitatea românească din regiunea Cernăuţi s-a arătat a fi nemulţumită de faptul că în anii de independenţă a statului ucrainean numai în regiunea Cernăuţi au fost închise aproape 30 de şcoli cu limba română de predare. Despre acest adevăr care continuă să doară, a declarat în cadrul întâlnirii comunităţii româneşti din regiunea Cernăuţi cu  senatorii români şi vice guvernatorul regiunii Cernăuţi Volodymyr Kuliş, domnul Ilie T. Zegrea, preşedintele Reuniunii Scriitorilor Români din oraşul Cernăuţi, care a atenţionat conducerea regiunii şi oaspeţii români că noul an de învăţământ care va începe în Ucraina, marţi, 1 septembrie, va  fi unul neobişnuit, întrucât e pentru prima dată în ultimii ani când se  întâmplă astfel de situaţii. Ministerul Învăţământului şi Ştiinţei din Ucraina din lipsă de mijloace financiare, nu a tipărit manuale de limbă şi literatură română pentru clasele a patra şi a şaptea. Astfel, această indiferenţă a reprezentanţilor ministerului respectiv, va crea incomodităţi copiilor români pe tot parcursul anului de învăţământ. Şi încă o veste îngrijorătoare. În timp ce se trage un semnal de alarmă că se reduc şcolile româneşti din regiunea Cernăuţi, cei prezenţi la întâlnirea cu înalţii oaspeţi români au menţinat faptul că procesul de optimizare în Ucraina, va reduce începând cu 1 septembrie 2015 încă două şcoli româneşti din Ţinutul Herţa. E vorba de şcolile primare din satele Lunca şi Târnauca, care urmează să fie închise, motivându-se, numărul redus de copii care frecventează aceste şcoli. În situaţia dată comunitatea locală urmează să-şi spună cuvântul. Potrivit afirmaţiilor făcute de domnul vice guvernator, Volodymyr Kuliş, nici o şcoală nu poate fi închisă dacă comunitatea locală se împotriveşte unor astfel de decizii. Să sperăm că locuitorii satelor Lunca şi Târnauca nu se vor lăsa atât de uşor amăgiţi ca să li se închidă şcoala în sat. "Astăzi vor rămâne fără şcoală, mâine vor insista să li se închidă biserica, iar poimâine aceşti oameni vor putea vorbi în limba română doar pe ascuns", afirma unii lideri ai comunităţii româneşti din regiunea Cernăuţi la întâlnirea de astăzi cu senatorii români şi reprezentanţii administraţiei regionale de stat Cernăuţi.

BucPress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 1585
Разом, у безпеці! День європейської співпраці 2020


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți