Politică
05 noiembrie 2019

Donbas: O nouă retragere a trupelor de pe linia frontului a fost amânată

Donbas: O nouă retragere a trupelor de pe linia frontului a fost amânată

Ucraina a anunţat luni amânarea unei noi retrageri a trupelor de pe linia de contact cu separatiştii proruşi din cauza încălcării armistiţiului de către aceştia, în contextul în care această retragere este una din ultimele condiţii pentru desfăşurarea unui important summit de pace cu Moscova.

„Dezangajarea trebuia să înceapă astăzi, 4 noiembrie”, dar „am fost constrânşi să o amânăm (...) până când armistiţiul de şapte zile va fi respectat”, a indicat presei şeful diplomaţiei ucrainene Vadim Pristaiko, citat de AFP și Agerpres.

Această retragere constituie „ultima condiţie pentru organizarea summitului cvadripartit” (Franţa, Germania, Ucraina şi Rusia), a precizat el.

Retragerea simultană a forţelor ucrainene şi separatiste în trei mici sectoare de pe linia frontului în estul Ucrainei este o condiţie-cheie pusă de Kremlin pentru desfăşurarea unui summit la Paris în aşa-zisul 'format Normandia' între liderii ucrainean, rus, german şi francez şi aşteptat în noiembrie.

După dezangajarea în primul sector în vară, beligeranţii au procedat săptămâna trecută la o procedură similară în a doua zonă, în apropiere de localitatea Zolote din regiunea Lugansk. Pe fondul criticilor din media, armata ucraineană a sfârşit prin a recunoaşte că această operaţiune a început fără ca armistiţiul total de şapte zile să fie respectat.

Sub impulsul noului preşedinte ucrainean Volodimir Zelenski, hotărât să pună capăt cât mai repede acestui conflict, retragerea trupelor suscită o mare îngrijorare în Ucraina, în special în rândul naţionaliştilor şi foştilor combatanţi ai conflictului din Donbas, care o percep drept o „capitulare” în faţa Kremlinului.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 246

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți