Politică
28 februarie 2018

Curtea Constituţională a Ucrainei a anulat o lege importantă pentru etnicii români din această ţară

Curtea Constituţională a Ucrainei a anulat o lege importantă pentru etnicii români din această ţară

Curtea Constituţională a Ucrainei a anunţat adoptarea unei hotărâri referitoare la Legea „Privind principiile politicii lingvistice de stat”, numită, după autori, şi legea „Kivalov-Kolesnicenko”. Potrivit hotărârii, această lege, care prevedea dreptul de utilizare a limbilor regionale în zone cu o populaţie minoritară mai mare de 10 la sută, este considerată neconstituţională – informează Agenţia BucPress.

Pe website-ul Curţii Cosntituţionale este anunţată adoptarea Hotărârii nr. 2-P/2018 în urma sesizării iniţiate de 57 de parlamentari ucraineni, care au fost de părere că Legea „Privind principiile politicii lingvistice de stat”, adoptată în 2012 în perioada Preşedintelui Viktor Ianukovici nu corespunde Constituţiei.

Agenţia BucPress menţionează că mai multe localităţi cu o populaţie majoritar românească, dar şi unele raioane din Ucraina, în baza Legii „Kolesnicenko-Kivalov” au adoptat hotărâri de recunoaştere a limbii române ca limbă regională pe lângă cea ucraineană, deoarece legea amintită permitea minorităţilor naţionale să utilizeze limba maternă inclusiv în dialogul cu autorităţile locale.

În acelaşi timp, mai multe autorităţi regionale din centrul, sudul şi estul ţării au recunoscut limba rusă ca fiind limbă regională. Acelaşi statut avea limba maghiară în mai multe localităţi din regiunea Transcarpatia. În pofida unor aprecieri cum că Legea „Kolesnicenko-Kivalov” nu funcţiona în totalitate, ea, totuşi, reprezenta o bază legislativă pentru asigurarea drepturilor minorităţilor naţionale în regiuni.

Examinarea acestei legi de către Curtea Constituţională a fost iniţiată în 2014, iar şedinţele plenare fără participarea presei au avut loc începând cu luna decembrie 2017. 

Miercuri, 28 februarie 2018, Curtea Constituţională a hotărât că Legea „Privind principiile politicii lingvistice de stat” nu este constituţională.

Reamintim că imediat după destituirea preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici, Rada Supremă a încercat să anuleze legea contradictorie, ceea ce  a provocat un val de nemulţumiri în estul Ucrainei şi Crimeea, după care a urmat destabilizarea situaţiei din aceste zone. Atunci, preşedintele Parlamentului de la Kiev Oleksandr Turcinov a refuzat să semneze actul de anulare a legii lingvistice.

Prin această decizie a Curţii Constituţionale din Ucraina etnicii români, dar şi alte minorităţi, rămân fără o bază legislativă temeinică, care să le asigure libera funcţionare a limbii materne în zonele locuite compact de ei. Aceasta, mai ales în contextul adoptării Legii Educaţiei, introducerii unor cote lingvistice la TV şi radio şi absenţei unei concepţii de alternativă referitoare la statutul limbilor minorităţilor în regiuni. Din păcate, Kievul continuă să realizeze concepţia „lumii ucrainene” fără să ţină cont de interesele şi situaţia minorităţilor naţionale, care şi aşa trec prin grele încercări de păstrare a limbii şi identităţii naţionale.

BucPress

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 3288

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți