Politică
11 august 2020

Belarus: Contracandidata președintelui Lukașenko s-a refugiat în Lituania

Belarus: Contracandidata președintelui Lukașenko s-a refugiat în Lituania

Opozanta Svetlana Tihanovskaia, contracandidata preşedintelui Aleksandr Lukaşenko la recentele alegeri prezidenţiale din Republica Belarus, s-a refugiat în Lituania, alăturându-se copiilor săi, care se aflau deja aici, pe fondul confruntărilor violente între forţele de securitate şi manifestanţii care au ieşit în stradă să conteste realegerea preşedintelui Aleksandr Lukaşenko pentru al şaselea mandat, după ce de luni seara nu s-a mai ştiut nimic despre soarta ei, potrivit Agerpres.

În timpul campaniei electorale, după ce a decis să ia locul soţului său încarcerat pentru a nu participa la alegeri - cunoscutul blogger Serghei Tihanovski - ea a decis să-şi trimită copiii - un băieţel de 10 ani şi o fetiţă de patru ani - într-o ţară din Uniunea Europeană, împreună cu bunica lor, după ce primise mai multe ameninţări cu moartea. Până acum nu s-a ştiu exact unde, potrivit publicaţiei online belaruse Tut.by.

Lituania, ţară membră a Uniunii Europene şi NATO, care a făcut parte în secolul trecut din Uniunea Sovietică, a acordat refugiu mai multor personalităţi ale opoziţiei belaruse şi ruse.

De luni seara, locul în care se afla Svetlana Tihanovskaia era necunoscut, după deplasarea ei la sediul Comisiei electorale, unde s-a aflat timp de trei ore, pentru a cere o nouă numărătoare a voturilor. Echipa ei de campanie nu a reuşit să o contacteze telefonic luni, după ce opozanta a părăsit clădirea Comisiei Electorale Centrale din Minsk, conform Reuters.

În acel interval de timp, şeful diplomaţiei lituaniene şi-a exprimat 'preocuparea' pentru soarta sa, explicând AFP: 'Încerc să o contactez de mai multe ore, dar nu ştim unde se află de când a intrat la Comisia electorală'.

Această novice în politică, în vârstă de 37 de ani, principală contracandidată a lui Aleksandr Lukaşenko şi creditată cu aproximativ 10% din sufragii de către Comisia electorală de la Minsk, a declarat că ea se consideră drept câştigătoarea scrutinului. Tihanovskaia a decis să nu participe la manifestaţii pentru a evita 'provocările'.

Un manifestant a fost ucis luni seara în Belarus, în timp ce mii de susţinători ai opoziţiei au ieşit pe străzile Minskului şi în alte oraşe din ţară pentru a contesta rezultatele oficiale care l-au dat pe Lukaşenko câştigător cu 80,08% din voturi pentru un al şaselea mandat. Opoziţia îl acuză pe Lukaşenko de fraudarea alegerilor, pe fondul numeroaselor critici din partea liderilor occidentali în acest sens.

Martori şi mai multe agenţii de presă ruse şi belaruse au relatat despre utilizarea gazelor lacrimogene de către forţele de ordine, care au tras cu gloanţe de cauciuc şi cu grenade asurzitoare în mulţime.

Baricade au fost ridicate în cursul nopţii de luni spre marţi în unele zone ale capitalei Minsk, iar unii manifestanţi au recurs la cocteiluri Molotov împotriva poliţiei. Media locale au relatat că astfel de confruntări au avut loc şi în alte oraşe.

La putere de mai bine de un sfert de secol, Lukaşenko i-a comparat pe protestatari cu bande criminale şi revoluţionari periculoşi, având susţinători străini obscuri.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 476
Разом, у безпеці! День європейської співпраці 2020


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți