Politică
30 august 2016

Autorităţilor ucrainene din sudul Basarabiei le este frică de... LIMBA ROMÂNĂ şi de cântecele româneşti

Autorităţilor ucrainene din sudul Basarabiei le este frică de... LIMBA ROMÂNĂ şi de cântecele româneşti

Românilor din Sudul Basarabiei li se pun piedici în organizarea manifestărilor culturale prilejuite de Ziua Limbii Române! Oare să le fie frică autorităţilor locale şi regionale Odesa  de Limba Română şi de cei care o vorbesc şi o cântă atât de frumos? 

Asociaţia Naţional-Culturală "BASARABIA" a Românilor din regiunea Odesa anunţă oficial, că spectacolul folcloric dedicat Zilei Limbii Române, programat în prealabilă înţelegere cu direcţia Palatului Culturii "Taras Şevcenko" din Ismail pentru 31 August 2016 la Ismail (Sudul Basarabiei, regiunea Odesa, Ucraina) nu se va mai desfăşura la ora şi în locaţia programată, din cauza unor lucrări de "renovare" în incita sălii de spectacole, anunţate de primăria oraşului Ismail - primar Andrei Abramcenko; şeful secţiei de cultură Serghei Luzanov.

În urma celor relatate de autorităţile ucrainene azi, 30 august, potrivit domnului Anatol Popescu, preşedintele Asociaţiei Naţional-Culturale „Basarabia”, societatea respectivă a efectuat numeroase demersuri în vederea închirierii unui alt local pentru susţinerea concertului extraordinar al renumitei soliste VETA BIRIŞ în Basarabia Istorică. Potrivit organizatorilor, cel mai probabil spectacolul va fi susţinut într-unul din lăcaşele de cultură din satele cu populaţie majoritară românească din Sudul Basarabiei - raioanele Reni, Ismail sau Chilia. Astfel, potrivit sursei citate şi comunicatului oficial emis de Asociaţia Naţional-Culturală „Basarabia”, organizatori acestui minunat spectacol sunt impuşi de circumstanţe şi politici regionale şi de stat, de a anunţa locul desfăşurării celei de-a IV-a ediţii a serbării "Ziua Limbii Române" în Sudul Basarabiei în următoarele ore.

Menţionăm că actuala anulare a unui spectacol cu tematică românească este a doua în ultimele trei luni în regiunea Odesa, după suspendarea manifestărilor publice de la începutul verii 2016, când a fost interzis spectacolul din acelaşi Palat al Culturii din Ismail, din cadrul primului Festival Folcloric al Românilor din Ucraina, din 19-20 iunie 2016. O altă interdicţie, tot atribuită Asociaţiei "Basarabia" a constat în cele 3 refuzuri consecutive de a găzdui, în anul 2013, concertul omagial dedicat compozitorului Gavriil Musicescu, originar din Ismail. Toate refuzurile menţionate sunt semnate de actualul primar al oraşului Ismail Andrei Abdramcenko, se mneţionează în comuncatul oficial semnat de Colegiul Asociaţiei "Basarabia" a Românilor din regiunea Odesa.

Ruşine autorităţilor locale şi regionale Odesa, dacă au ajuns să le fie frică de LIMBA ROMÂNĂ, care este limba maternă a peste 500 mii de cetăţeni ai Ucrainei.

BucPress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 2767
Разом, у безпеці! День європейської співпраці 2020


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți