Politică
12 martie 2016

„Fraţilor ucraineni, VĂ RUGĂM, nu ne închideţi şcolile româneşti!”

„Fraţilor ucraineni, VĂ RUGĂM, nu ne închideţi şcolile româneşti!”

Optimizarea anunţată de autorităţile ucrainene în domeniul învăţământului va duce la lichidarea claselor, unde sunt mai puţini de 27 de elevi. Potrivit spuselor şefului Direcţei în chestiunile învăţământului din oraşul Cernăuţi, Serhii Martyniuk clasele cu elevi puţini vor fi închise în aproximativ 20 de şcoli din oraşul Cernăuţi. 

„În şcolile cernăuţene sunt clase cu 5 sau 7 copii, a spus domnul Martyniuk. Este vorba de şcolile nr. 10 şi nr. 17”, a menţionat dumnealui. Reamintim că în şcolile menţionate predarea se efectuează în limba română, iar aşazisele reforme anunţate de autorităţi încalcă flagrant dreptul la acces la învăţământul în limba maternă, informează radio „Bucovina”.


Nu e pentru prima dată când autorităţile ucrainene încearcă să reducă la maximum din drepturile care le au minorităţile naţionale, inclusiv, românii din Ucraina. Până acum calmul şi liniştea de care au dat dovadă membrii comunităţii româneşti din Ucraina, au dus la pierderea a zeci de şcoli româneşti. „Mai mult nici că se poate, fraţilor! Nu mai avem şcoli cu limba română de predare în Ucraina pentru a fi închise! Gândiţi-vă că şi noi, românii din regiunile Cernăuţi, Transcarpatia şi Odesa suntem cetăţeni ai acestui stat, care doreşte să se integreze în comunitatea europeană, gândiţi-vă că şi noi avem copii şi am vrea ca ei să înveţe în limba noastră şi a părinţilor noştri, în limba română, drepturi consfinţite în legile fundamentale ale Ucrainei! Oricât de puţini am fi, VĂ RUGĂM, nu ne închideţi şcolile româneşti!”. Este strigătul de disperare al unei mame, din suburbia Roşa a oraşului Cernăuţi, care poate fi considerat, pe bună dreptate, un strigăt de disperare al întregii comunităţi româneşti din Ucraina.

BucPress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 3212
Разом, у безпеці! День європейської співпраці 2020


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți