Opinie
07 august 2019

Tiraspolul acuză Chişinăul de suspendarea activităţii procesului de negocieri

Tiraspolul acuză Chişinăul de suspendarea activităţii procesului de negocieri

Dinamica negocierilor în prima jumătate a anului a fost caracterizată de "o încetinire semnificativă, legată de ciclul electoral şi de tergiversarea ulterioară a formării organelor de conducere în Republica Moldova, ceea ce a dus practic la suspendarea activităţii procesului de negocieri", scrie TVR, citat de Radio Chișinău.

Despre aceasta se menţionează în raportul MAE al autoproclamatei RMN cu privire la activitatea realizată în ianuarie-iunie 2019, potrivit căruia, "în pofida disponibilităţii Transnistriei şi apelurilor participanţilor internaţionali la procesul de negocieri de a continua activitatea la nivel de experţi, au fost organizate doar 12 şedinţe ale grupurilor de experţi (de lucru) privind măsurile de consolidare a încrederii şi dezvoltarea interacţiunii".

Printre "noile chestiuni problematice în dialogul cu Moldova", MAE de la Tiraspol a numit "reţinerea de către autorităţile vamale ale Republicii Moldova a publicaţiilor periodice din Federaţia Rusă în Transnistria".

"În pofida cooperării de ani de zile între întreprinderile poştale din Transnistria şi Moldova, partea moldovenească a cerut unilateral efectuarea perfectării vamale a publicaţiilor periodice cu costurile financiare aferente", notează MAE, afirmând că un acord provizoriu la acest subiect a fost atins doar "datorită implicării active a participanţilor internaţionali în procesul de negocieri".

De asemenea, MAE consideră că Moldova "continuă activitatea subversivă pentru a submina activitatea Comandamentului Militar Întrunit, pentru a reduce funcţionalitatea şi rolul observatorilor militari în procesul de menţinere a păcii, pentru a oferi noi funcţii reprezentanţilor Ucrainei şi Misiunii OSCE la CUC, precum şi pentru a bloca progresul activităţii Comisiei în problemele actuale de pe agendă".

În cooperare cu Rusia, unul dintre cei mai importanţi paşi Tiraspolul a numit deschiderea la Moscova a "Reprezentanţei oficiale a Republicii Moldoveneşti Nistrene în Federaţia Rusă", condusă de Leonid Manakov, care este vicepreşedintele Ghildei Avocaţilor Ruşi.

În ceea ce priveşte Ucraina, "MAE al RMN este în contact permanent cu ambasada sa din Republica Moldova şi Ministerul Afacerilor Externe cu privire la chestiunile de apărare a intereselor întreprinderilor transnistrene, de circulaţie a cetăţenilor şi a mijloacelor de transport pe teritoriul Ucrainei, precum şi cu privire la aspectele consulare".

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

 

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 292

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți