Opinie
Redactor: Elvira Chilaru
11 aprilie 2021

Problema minorității maghiare din Ucraina ar putea fi abordată de Budapesta la summit-ul NATO, în prezența lui Joe Biden (ziarul Magyar Nemzet)

Problema minorității maghiare din Ucraina ar putea fi abordată de Budapesta la summit-ul NATO, în prezența lui Joe Biden (ziarul Magyar Nemzet)
11 aprilie 2021

Problema minorității maghiare din Ucraina ar putea fi abordată de Budapesta la summit-ul NATO, în prezența lui Joe Biden (ziarul Magyar Nemzet)

Prima întâlnire a premierului Viktor Orban cu președintele Volodimir Zelenski a fost eliminată de pe ordinea de zi.

Despre aceasta informează ziarul maghiar Magyar Nemzet citând propriile sale surse diplomatice. Motivul ar fi problema minorității maghiare din Transcarpatia.

„Diplomația maghiară, care blochează reuniunea consiliului NATO-Ucraina la nivel politic, vede că Zelenski nu și-a respectat promisiunile și nu este mai bun pentru Transcarpatia decât predecesorul său Petro Poroșenko. Cei familiarizați cu această temă  văd că, deși vara trecută a existat încă o șansă pentru prima întâlnire dintre premierul Viktor Orban și Zelenski, situația s-a înrăutățit de atunci, iar summit-ul a fost eliminat de pe ordinea de zi, întrucât nu a fost posibil să-l organizăm de aproape doi ani ", subliniază sursa.

Ungaria se pregătește, de asemenea, să ridice problema minorității maghiare din Transcarpatia la summit-ul NATO programat pentru iunie. În special, în fața președintelui american Joe Biden, care este, de asemenea, programat să participe la summit, desigur, dacă situația cu coronavirusul o permite.

"Nu am finalizat încă lucrările pregătitoare, dar sunt încrezător că vom ridica cu siguranță problema Transcarpatiei la summit", a declarat un lider diplomatic maghiar, sub condiția anonimatului.

Budapesta este nemulțumită de politica Ucrainei față de minoritatea națională maghiară, în special în ceea ce privește limba și educația. Este vorba, de asemenea, de ointimidare constantă. Sunt, de asemenea, plângeri cu privire la interzicerea intrării unor politicieni maghiari în Ucraina.

„Orice acuzații conform cărora comunitatea maghiară sau o parte a acesteia ar fi intimidată în Ucraina sunt speculații fără fond. În Ucraina, ca stat guvernat de statul de drept, se aplică principiul responsabilității individuale, mai degrabă decât a responsabilității colective”, a declarat Dmytro Kuleba, ministrul afacerilor externe al Ucrainei.

Se va reaminti că întâlnirea dintre Viktor Orban și Volodimir Zelenski a fost programată pentru vara trecută,  cu toate acestea, a fost amânată de mai multe ori.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 1457


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți