Opinie
08 august 2019

Intelectualii moldoveni protestează împotriva inițativei lui Igor Dodon de a sărbători „eliberarea Moldovei de fascism”

Intelectualii moldoveni protestează împotriva inițativei lui Igor Dodon de a sărbători „eliberarea Moldovei de fascism”

Un grup de intelectuali de la Chişinău, printre care reputaţi istorici, scriitori şi interpreţi, a contestat iniţiativa preşedintelui prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, de a organiza festivităţi în 24 august dedicate împlinirii a 75 de ani de la „eliberarea Moldovei de fascism” de către armata sovietică, invitând în schimb la un miting comemorativ în data de 23 august, informează Radio Chişinău, citat de Pagina de Rusia.

„În locul manifestărilor zgomotoase, pe care le pregăteşte preşedintele Igor Dodon” ar trebui organizată o zi de doliu, au declarat reprezentanţii acestui grup în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la redacţia portalului IPN din Chişinău.

În opinia lor, ‘prin organizarea acestor acţiuni, Igor Dodon urmăreşte, pe de o parte, să ponegrească memoria miilor de basarabeni care au devenit victime ale administraţiei sovietice de ocupaţie’, iar pe de altă parte ‘să proslăvească, să elogieze regimul sovietic care a fost instaurat în Basarabia după operaţiunile militare din vara anului 1944’.

„La 23 august se vor împlini 80 de ani de la semnarea odiosului Pact Ribbentrop-Molotov şi a Protocolului adiţional secret, documente prin care cele două tiranii ale timpului – Germania nazistă şi Uniunea Sovietică comunistă – şi-au împărţit sferele de influenţă în Europa Centrală şi de Sud-Est”, a amintit în acest context istoricul Anatol Petrencu, prezent la conferinţa de presă.

La 28 iunie 1940, în bună înţelegere cu Germana hitleristă, URSS a anexat Basarabia, nordul Bucovinei şi ţinutul Herţa, promovând în aceste teritorii politici represive împotriva populaţiei, organizând acţiuni de naţionalizare, sovietizare, deznaţionalizare, deportare etc, a evocat Anatol Petrencu.

El a menţionat că ‘în toiul operaţiunilor militare din cel de-al Doilea Război Mondial, pe data de 24 august 1944, URSS a reanexat teritoriile, ocupate în iunie 1940, reluând vechea politica criminală de represiune şi deznaţionalizare, la care s-a adăugat forme noi de persecuţie împotriva populaţiei civile – înfometarea, deportarea în masă şi altele’, potrivit canalului media citat.

„Cred că este firesc ca această zi de 24 august să fie o zi de doliu. În 1939, în Basarabia erau atestaţi 5,2 milioane de locuitori, iar, în 1952, dintre aceştia mai rămăseseră 2,5 milioane. Deci, jumătate din populaţie dispăruse. Şi atunci ce serbăm noi la 24 august? Este ca şi cum am dansa la acea sărbătoare anunţată pe mormintele celor peste două milioane de cetăţeni ai noştri care au dispărut în această perioadă”, şi-a exprimat indignarea scriitorul Nicolae Dabija.

Istoricul Ion Negrei a menţionat că grupul de intelectuali moldoveni din care face parte lansează un apel la comemorarea zilei de 23 august ca zi de doliu, denunţând sărbătorile sovietice, care continuă să fie marcate de autorităţile Republicii Moldova.

„Ziua aceasta de 24 august 1944, când în spaţiul dintre Prut şi Nistru a fost reinstaurat regimul totalitar sovietic comunist devine o zi de manipulare a opiniei publice. Devine o zi de profanare a memoriei istorice, devine o zi în care populaţia băştinaşă, victimele acestui popor sunt înjosite, ponegrite, sunt devalorizate, deoarece se organizează mari campanii propagandistice în care lucrurile sunt prezentate denaturat”, a mai spus istoricul citat.

”Considerăm că orice deformări ale istoriei în continuare, orice încercări de a lipsi generaţia tânără de adevăr referitor la tot ceea ce s-a întâmplat de-a lungul timpului, mai ales după 28 iunie 1940 încoace, trebuie să fie evitate”, a subliniat şi Alecu Reniţă, preşedintele Mişcării Ecologiste din Republica Moldova.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 1086

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți