Opinie
09 august 2019

Crimeea se va întoarce la Ucraina doar dacă Federaţia Rusă va înceta să existe (senator rus)

Crimeea se va întoarce la Ucraina doar dacă Federaţia Rusă va înceta să existe (senator rus)

Crimeea va reveni sub jurisdicţia Kievului numai dacă Federaţia Rusă va înceta să existe, a declarat joi vicepreşedintele Comisiei pentru relaţii internaţionale din Consiliul Federaţiei (Senatul rus), Vladimir Djabarov, citat de agenţia de presă RIA Novosti, într-un comentariu la declaraţia făcută de noul preşedinte ucrainean, Volodimir Zelenski, care afirmase în urmă cu o zi că peninsula Crimeea se va întoarce într-o zi la Ucraina.

„Peninsula Crimeea a ajuns întâmplător în componenţa Ucrainei, iar acum dreptatea a triumfat”, a afirmat senatorul rus, adăugând că declaraţii precum cele ale preşedintelui ucrainean nu trebuie luate în serios. „Niciodată aceasta nu se va întâmpla. Numai dacă Federaţia Rusă va înceta să existe”, a insistat el, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, dacă Zelenski va continuă să facă astfel de declaraţii, relaţiile dintre Moscova şi Kiev vor rămâne în impas.

„În genere, ştiu sigur că va veni o zi în care Crimeea se va întoarce cu siguranţă la Ucraina”, a declarat preşedintele ucrainean într-o întâlnire pe care a avut-o miercuri cu reprezentanţi ai comunităţii tătarilor din Crimeea stabiliţi în Turcia, cu ocazia vizitei întreprinse la Ankara.

Zelenski a spus că familiile tătarilor din Crimeea dispersate se vor reuni atunci la aceeaşi masă, iar cântecul „Ey, güzel Qirim” („Crimeea mea frumoasă”, în tătară) va răsuna ca o amintire a pătimirilor suferite de această comunitate greu încercată în istorie.

Rusia a anexat Crimeea în martie 2014 în urma unui referendum ale cărui rezultate nu au fost recunoscute niciodată de Kiev şi Occident în siajul mişcării de contestare care a adus forţele prooccidentale la putere în Ucraina. Majoritatea tătarilor din Crimeea a respins referendumul, plasându-se în opoziţie faţă de Moscova, care a declanşat persecuţii împotriva reprezentanţilor critici ai acestei comunităţi.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

 

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 705

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți