Economie
02 iulie 2020

Kiev: Directorul Băncii Naționale a demisionat din cauza „presiunilor politice”

Kiev: Directorul Băncii Naționale a demisionat din cauza „presiunilor politice”

Directorul Băncii Naţionale din Ucraina, Yakiv Smolii, a demisionat miercuri denunţând „presiuni politice" asupra instituţiei sale, o decizie care trebuie să fie aprobată de parlament.

 Yakiv Smolii, în funcţie de doi ani, a scris pe Twitter că i-a prezentat demisia preşedintelui Volodimir Zelenski, transmite Radio Cernăuți cu referire la informația difuzată de Radio Europa Liberă.

El nu i-a numit direct pe cei pe care îi acuză de „presiuni politice sistematice", afirmând numai că este în imposibilitatea de „a-şi exercita funcţia în mod eficient". Banca Națională se află sub presiunea unor cercuri politice încă din 2016, când a decis naționalizarea celei mai mari bănci din țară, PrivatBank, a controversatului om de afaceri Igor Kolomoisky. Actualul președinte a devenit faimos în Ucraina, ca actor, într-un serial care era produs de una din televiziunile lui Kolomoisky.

Independenţa Băncii Naţionale a Ucrainei este o condiţie cheie pusă de Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru a sprijini economia ucraineană. FMI a deblocat în iunie o primă tranşă, de 2,1 miliarde de dolari, din cadrul unui program de asistenţă în valoare de cinci miliarde de dolari, iar continuarea acestui program depinde de garantarea independenței Băncii Naţionale.

Foto: Directorul Băncii Naţionale din Ucraina, Yakiv Smolii

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 239

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți