Cultură
Redactor: Georgeta Marina
02 septembrie 2021

Ziua Limbii Române, sărbătorită în comuna Slatina, regiunea Transcarpatia

Ziua Limbii Române, sărbătorită în comuna Slatina, regiunea Transcarpatia
02 septembrie 2021

Ziua Limbii Române, sărbătorită în comuna Slatina, regiunea Transcarpatia

Comuna Slatina (Solotvino) din regiunea Transcarpatia a organizat o sărbătoare de neuitat pentru toți acei care simt și sunt adevărați păstrători ai limbii, tradițiilor și identității naționale.

La Apșa de Jos în incinta liceului cu predare în limba ucraineană, pun accentul aici, deoarece în mod paradoxal s-a ajuns la așa ceva. Și nu sunt vinovați cei ce trec prin asemenea situații, dar cei care au dus la această asimilare tacită și le-au insuflat ani la rând românilor apșeni, că doar așa își pot promova odraslele și numai așa pot spera, că coconii lor vor deveni studenți la cele mai prestigioase instituții de învățământ superior din Ucraina. Sunt sigură, că cei cu musca pe căciulă înțeleg prea bine despre cine vorbesc. Ani la rând urmărim cum lumea din localitate în comunicare utilizează un amalgam de limbi, necunoscând, de fapt nici una la nivelul corespunzător. Or, trebuie să recunoaștem, că ceea ce le este caracterisitc: obiceiurile, tradițiile sunt păstrate aici cu sfințenie. E vivace aici spiritul românesc: de-a avea, putea și lăsa după sine numai lucruri bune.

Aceasta a fost doar o mică paranteză la viața actualei Apșe de Jos, una din cele mai frumoase și mai aranjate localități din comuna Slatina. Românii de aici își duc cu mândrie numele și neamul din care își trag obârșia. Am dori ca și generațiile ce vin, și care studiază de zor la liceul ucrainean din Apșa de Jos (sic!) să nu se rușineze niciodată de apartenența lor la neamul românesc, să prețuiască limba română - limba maternă și s-o transmită mai departe copiilor și nepoților, numai așa românii vor perpetua peste vremuri.

Ce ne-am dori e ca înțelegerea la care s-a ajuns: recunoașterea diplomelor atât de Ucraina cât și de România să devină o realitate, pentru ca copiii să poată liber după absolvire să revină acasă pentru a se încadra în câmpul muncii la baștină.


Revin la manifestarea dedicată limbii române: în costume tradiționale românești, cu poezii și cântece, jocuri și revederi cu frații de peste Tisa participanții, copiii de la toate școlile din comună au demonstrat, că români am fost, suntem și vor rămâne.

Primarul comunei în cuvântul de salut a spus copiilor să nu le fie rusine a spune unde nu s-ar afla că sunt români. Conducera comunei Slatina împreună, cu Asociația Dacia, au avut parte de surprize extraordinare, căci la manifestare au sosit oaspeți de seamă: reprezentanți ai Ambasadei României în Ucraina, misiunea diplomatică a Consulatului României la Slatina, prefectul județului Maramureș, președintele Consiliului Regional, președintele Consiliului Județean Maramureș și alți reprezentnți ai instituțiilor de stat din ambele state, reprezentanții clerului ortodox și cel greco-catolic. Discursul domnului Teodor Ardelean, direcorul bibliotecii județene Petru Dulfu din Baia Mare, împresurat cu citate și date istorice de necontestat despre limba română le-a dat curaj celor prezenți și le-a insuflat dorința de a promova și apăra limba maternă.

Programul vast - copii dornici de-a recita poezii, de a fredona cântece după o pauză din cauza pandemiei, a făcut din două ore de program prevăzut de organizatori o zi întreagă, în care i-au fost aduse elogii limbii, tradițiilor și spiritului românesc.

Georgeta MARINA, pentru Agenția BucPress din Cernăuți

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 798


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți