Cultură
Redactor: BucPress
13 iunie 2021

Victimele deportărilor staliniste, comemorare la Herța, regiunea Cernăuți

Victimele deportărilor staliniste, comemorare la Herța, regiunea Cernăuți
13 iunie 2021

Victimele deportărilor staliniste, comemorare la Herța, regiunea Cernăuți

În contextul împlinirii a 80 de ani de la primul val al deportărilor sovietice din Basarabia, nordul Bucovinei și ținutul Herța, în orășelul Herța din regiunea Cernăuți au fost rostite rugăciuni pentru sufletele tuturor celor strămutați forțat în Siberia, Kazahstan sau Carelia, transmite BucPress.

Evenimentul de comemorare, organizat de reprezentanții comunității românești din comună și membrii Societății „Golgota” a Românilor din Ucraina, a debutat cu slujba Parastasului săvârșită la Biserica „Sf. Spiridon” de către Preacucernicul Părinte Andrei.

La slujba de pomenire a miilor de români, care au avut de suferit de pe urma regimului totalitar sovietic, au fost prezenți membrii societății „Golgota”, reprezentați ai administrației publice locale, reprezentanți ai Consulatului General al României la Cernăuți, oaspeți din România, ziariști, oameni de cultură, enoriași și herțeni de rând. 

După slujba religioasă cei prezenți au depus coroane la monumentul închinat martirilor români.

Ce-a de-a doua parte a evenimentul s-a desfășurat la Casa de Cultură Herța, unde a fost organizată o masă rotundă cu genericul: „Opt decenii de durere, opt decenii de memorie”, moderată de Alexandru Platonov, preşedintele filialei Herţa a Societăţii „Golgota”.

În cadrul mesei rotunde au luat cuvântul reprezentantul Consulatului General al României la Cernăuți, Ministrul consilier Dan Constantin, preşedintele Asociaţiei „Prietenii Basarabiei, Bucovinei şi Ţinutului Herţa” - Vasile Adăscăliţei, părintele Vasile Molodeanov, președintele Societății „Golgota” a Românilor din Ucraina - Vasile Răuț, profesorul Constantin Gologan, șeful Secției de Cultură și Culte al Comunei Herța - Adrian Medvedi și starostele satului Târnauca - Ion Pantea.

În discursurile sale, organizatorii au ținut să sublinieze care este semnificația acestei manifestări de suflet, vorbindu-le totodată celor prezenți despre importanța păstrării identității culturale și spirituale a comunității românești din Ucraina.

Un moment artistic deosebit a fost susținut de tânăra interpretă Anastasia Cudric.

Masa rotundă s-a încheiat cu prezentarea unui film documentar, despre suferințele și mărturiile celor deportați, realizat de membrii societății „Golgota”.

Agenția BucPress – www.bucpress.euAlte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 974


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți