Un celebru artist ucrainean vrea să construiască un memorial dedicat victimelor masacrului de la Fântâna Albă
Anatolii Gaidamak, un remarcabil artist plastic și sculptor ucrainean, a povestit într-un interviu pentru publicația „Rubrîka”, despre proiectarea unui spațiu memorial, la hotarul dintre Ucraina și România, dedicat victimelor sângerosul masacru de la Fântâna Albă.
„În Ucraina există o mulțime de probleme, dar nu există o politică de stat. Putem amenaja nu numai muzee, ci și complexe memoriale care ar trebui incluse în proprietatea publică a statului. În această privință, foarte multe subiecte nu au fost încă dezvăluite... Un exemplu ar fi anul 1940, când trupele sovietice au ocupat Bucovina. A început - ocupația, teroarea declanșată de encavediști, distrugerea bisericilor, colectivizarea. Oamenii de acolo s-au obișnuit să trăiască într-un mod complet diferit. Erau oameni evlavioși care mergeau la biserică. Intervenția sovietică a provocat nemulțumirea maselor. Prin urmare, sovieticii l-au spus: „Deci, cui nu-i place puterea sovietic, să plece în România”. A fost deschis un „coridorul verde”, iar când oamenii au încercat să plece, au fost masacrați cu focuri de mitraliere. Această tragedie a avut loc pe 1 aprilie, cu 80 de ani în urmă”, spune Anatolii Gaidamak.
„M-am dus acolo, am mers pe acel drum. Masacrul a avut loc la granița dintre România și Ucraina, în regiunea Cernăuți. Însoțit de un grănicer am parcurs vreo 3 kilometri, atât pe segmentul de graniță din Ucraina, cât și pe cel din România. Atunci mi-a apărut ideea de a dezvolta un proiect grandios, anume amenajarea complexului memorial: „Stolul de cocori care nu a reușit să ajungă în Europa”. Acesta presupune montarea a zeci de aripi de cocori de culoarea albă care au căzut din zbor și ridicarea a două clopotnițe, una în Ucraina și cealaltă în România, ce vor răsuna în același timp. Colegii mei români au apreciat ideea”, a adăugat artistul.
Agenția BucPress – www.bucpress.eu
![]() |
![]() |
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP. |