Cultură
11 martie 2021

Un celebru artist ucrainean vrea să construiască un memorial dedicat victimelor masacrului de la Fântâna Albă

Un celebru artist ucrainean vrea să construiască un memorial dedicat victimelor masacrului de la Fântâna Albă
11 martie 2021

Un celebru artist ucrainean vrea să construiască un memorial dedicat victimelor masacrului de la Fântâna Albă

Anatolii Gaidamak, un remarcabil artist plastic și sculptor ucrainean, a povestit într-un interviu pentru publicația „Rubrîka”, despre proiectarea unui spațiu memorial, la hotarul dintre Ucraina și România, dedicat victimelor sângerosul masacru de la Fântâna Albă.

„În Ucraina există o mulțime de probleme, dar nu există o politică de stat. Putem amenaja nu numai muzee, ci și complexe memoriale care ar trebui incluse în proprietatea publică a statului. În această privință, foarte multe subiecte nu au fost încă dezvăluite... Un exemplu ar fi anul 1940, când trupele sovietice au ocupat Bucovina. A început - ocupația, teroarea declanșată de encavediști, distrugerea bisericilor, colectivizarea. Oamenii de acolo s-au obișnuit să trăiască într-un mod complet diferit. Erau oameni evlavioși care mergeau la biserică. Intervenția sovietică a provocat nemulțumirea maselor. Prin urmare, sovieticii l-au spus: „Deci, cui nu-i place puterea sovietic, să plece în România”. A fost deschis un „coridorul verde”, iar când oamenii au încercat să plece, au fost masacrați cu focuri de mitraliere. Această tragedie a avut loc pe 1 aprilie, cu 80 de ani în urmă”, spune Anatolii Gaidamak.

„M-am dus acolo, am mers pe acel drum. Masacrul a avut loc la granița dintre România și Ucraina, în regiunea Cernăuți. Însoțit de un grănicer am parcurs vreo 3 kilometri, atât pe segmentul de graniță din Ucraina, cât și pe cel din România. Atunci mi-a apărut ideea de a dezvolta un proiect grandios, anume amenajarea complexului memorial: „Stolul de cocori care nu a reușit să ajungă în Europa”. Acesta presupune montarea a zeci de aripi de cocori de culoarea albă care au căzut din zbor și ridicarea a două clopotnițe, una în Ucraina și cealaltă în România, ce vor răsuna în același timp. Colegii mei români au apreciat ideea”, a adăugat artistul.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 748


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți