Cultură
Redactor: BucPress
06 octombrie 2021

Trompetistul de pe turnul primăriei Cernăuți va interpreta de acum înainte două melodii

Trompetistul de pe turnul primăriei Cernăuți va interpreta de acum înainte două melodii
06 octombrie 2021

Trompetistul de pe turnul primăriei Cernăuți va interpreta de acum înainte două melodii

Trompetistul cernăuțean Mîkola Blîșciuk, cel care în fiecare zi, la ora 12:00, urcă în turnul Primăriei și cântă primele acorduri ale renumitului cântec „Maricika”, de acum înainte va interpreta în cele patru puncte cardinale și cântecul popular ucrainean „Cervona ruta”, compus în 1968 de Vladimir Ivasiuc.

Anunțul a fost făcut de Consiliul Orășenesc Cernăuți.

Cântecul „Cervona ruta” nu a fost niciodată protejat oficial prin drepturi de autor și datorită marii sale popularități este considerat un cântec folcloric ucrainean. El este denumit după o floare mitologică, Cervona ruta, care, dacă este găsită de o tânără având culoarea roșie, înseamnă că-i va aduce fericire în dragoste.

Popularitatea cântecului a atins apogeul în versiunea interpretată de cântăreața ucraineană Sofia Rotaru. „Cervona ruta” este cunoscut în comunitățile ucrainene și în alte comunități etnice care au făcut parte mai demult din Uniunea Sovietică și este cântat la nunți, concursuri de karaoke și alte evenimente sociale.

Prima interpretare publică a piesei muzicale „Cervona ruta” (și debutul lui Vladimir Ivasiuc) a avut loc pe 13 septembrie 1970, la o emisiune de televiziune de la un teatru din Cernăuți, fiind cântată de autor, împreună cu Olena Kuznețova.

Agenţia BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 563


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți