Cultură
Redactor: Vitalie Zâgrea
05 ianuarie 2022

Tradiții și obiceiuri din Ținutul Herța în seara Sfântului Vasile – reportaj BucPress TV Cernăuți

Tradiții și obiceiuri din Ținutul Herța în seara Sfântului Vasile – reportaj BucPress TV Cernăuți
05 ianuarie 2022

Tradiții și obiceiuri din Ținutul Herța în seara Sfântului Vasile – reportaj BucPress TV Cernăuți

În satele românești din ținutul Herța se păstrează cu sfințenie obiceiurile și tradițiile strămoșești legate de sărbătorile de iarnă.

În localitatea Horbova, regiunea Cernăuți, în seara Sfântului Vasile cete de urători, urși și Cai umblă pe la casele gospodarilor două zile la rând, urându-le sănătate și succese în noul an, vestind intrarea anului vechi în istorie și sosirea celui nou. Aceste tradiții s-au păstrat din moși-strămoși în satele din Lunca Prutului.

Cei plecați la muncă în străinătate revin cu drag acasă pentru a sărbători Crăciunul și Anul Nou alătuiri de cei drag.

Soții Mihaela și Gheorghe Recolța din satul Horbova, ținutul Herța, muncesc în Irlanda de mai multă vreme, dar de fiecare dată sărbătorile de iarnă le petrec acasă împreună cu cei trei feciorași și cu nepoții. Este o bucurie și o mândrie pentru ei că se mai păstrează aceste tradiții de Crăciun și revelion în satul Horbova, regiunea Cernăuți.

Satul Horbova, comuna Ostrița, regiunea Cernăuți  este împărțit în două părți, două cătune - Horbova și Satul Nou. În fiecare cătun sunt câte două perechi de Caii, caii mici și caii mari. În total sunt 4 echipe de cai. După ce termină de urat ultima casă din sat, dar aceasta se întâmplă în seara de 1 ianuarie după ora 20.00, se adună în inima satului cele patru echipa și își prezintă dansurile lor în fața a sute de locuitori ai satului și oaspeți sosiți din toată regiunea Cernăuți.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Material video


Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 703


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți