Cultură
03 noiembrie 2021

Sprijin pentru Catedra de Limba Română din cadrul Universității din Cernăuți din partea Camerei Notarilor Publici din București (VIDEO)

Sprijin pentru Catedra de Limba Română din cadrul Universității din Cernăuți din partea Camerei Notarilor Publici din București (VIDEO)
03 noiembrie 2021

Sprijin pentru Catedra de Limba Română din cadrul Universității din Cernăuți din partea Camerei Notarilor Publici din București (VIDEO)

Catedra de Filologie Română și Clasică a Universității Naționale „Iuri Fedkovyci” din Cernăuți are o istorie frumoasă. A fost deschisă cu 145 de ani în urmă odată cu inaugurarea universității cernăuțene.

Pe parcursul anilor, aici au activat și și-au făcut studiile mari personalități ale neamului românesc. Astăzi Catedra de filologie română și clasică a Universității din Cernăuți este unica în Ucraina care pregătește profesori de limba și literatura română pentru școlile naționale din regiunile Cernăuți, Odesa și Transcarpatia.

La 3 noiembrie 2021, consulul general Irina-Loredana Stănculescu a efectuat o vizită la Universitatea Națională din Cernăuti. Cu acest prilej, șeful oficiului consular a oferit o donație din partea Camerei Notarilor Publici din București constând în dotare tenhică, necesară desfășurării activității Catedrei de Filologie Română și Clasică.

Ideea sponsorizării a venit la inițiativa consulului general și a domnului Florian Chiriță, membru al Colegiului Director al Camerei Notarilor Publici București, care s-au bucurat de susținerea directă a doamnei Laura Badiu, președintele Camerei, a domnului secretar general Tiberiu Tănase și a domnului Marina Sergiu Sorin, reprezentantul CNP București în Consiliul Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România, membru al Biroului Executiv al Consiliului UNNPR.

Sponsorizarea a fost materializată cu sprijinul consulului general și a fost predată în prezența conducerii Universității Naționale din Cernăuți, prof. univ. Vasyl Baluh, prorector, rector interimar și a prof. univ. Oleksandr Popovici, prodecan al Facultății de Filologie, conf. univ. Cristinia Paladian, șef al Catedrei de Filologie Română și Clasică, prof. Serhiy Lukaniuc, șeful Departamentului de Relații Internaționale.

Donația are ca scop să contribuie la buna desfășurare a sistemului de învățământ, în special în această perioadă de pandemie când majoritatea cursurilor la universitate se țin on-line.

Înainte de înmânarea donației Catedrei de Filologie Română și Clasică a universității cernăuțene, Irina Loredana Stănculescu, consul general al României la Cernăuți a avut o întâlnire oficială cu prorectorul Universității din Cernăuți, Vasyl Baluh.

Conducerea universității cernăuțene a mulțumit statului român pentru ajutor și susținere, menționând că Universitatea din Cernăuți are legături foarte strânse cu mai multe centre universitare din România.

Vasyl Baluh, prorectorul Universității Naționale „Iuri Fedkovyci” din Cernăuți a declarat pentru reporterii televiziunii BucPress TV Cernăuți: „Suntem foarte bucuroși de întâlnirea de astăzi cu doamna Consul General al României la Cernăuți, care a venit la Universitate cu cadouri speciale pentru Catedra de Filologie Română și Clasică a universității noastre. În timpul discuțiilor am avut un schimb de opinii privind colaborarea în viitor între instituțiile de învățământ superior din Ucraina și România. Universitatea din Cernăuți are încheiate 21 de acorduri de colaborare cu toate acestea, acordurile necesită o detaliere și o completare în cadrul activităților noastre. S-a discutat despre desfășurarea școlilor de vară, a conferinților științifice și de cercetare, consacrate unor teme și studii realizate în comun, cursuri lingvistice, precum și facilitarea publicării unor articole ale cercetătorilor cernăuțeni în revistele de specialitate din România. Universitatea acordă o atenție aparte dezvoltării acestei catedre pentru realizarea programelor sale de studii. Consulul General al României la Cernăuți a promis să contribuie la desfășurarea unor activități de promovare a acestei catedre pentru a crește numărul studenților. Universitatea din Cernăuți are semnate 200 de contracte cu diverse instituții de învățământ superior din lume, dintre care 21 de contracte sunt încheiate cu instituții de învățământ superior din România. După numărul de contracte semnate România se află pe locul trei după Polonia și Germania. Cele mai strânse relații de colaborare le avem cu Universitățile din Suceava, Iași, Oradea, Cluj-Napoca și multe alte instituții de învățământ cu care colaborăm foarte strâns. Este vorba de schimb de studenți, de cadre didactice, diverse stagieri, diplome duble, despre care, de asemenea, s-a vorbit astăzi în timpul întâlnirii cu Consulul General al României la Cernăuți. Pentru colaborarea noastră în viitor există o serie de subiecte care trebuie discutate, perfecționate și care vor fi în interesul ambelor părți”.

Mai multe detalii despre întâlnirea care a avut loc la Universitatea Națională din Cernăuți – în reportajul realizat de BucPress TV (în subsolul acestui text).

Agenția BucPress – www.bucpress.eu


Material video


Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 792


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți