Cultură
21 septembrie 2021

Societatea Scriitorilor Români din Cernăuți: Adio frate Grigore, adio…

Societatea Scriitorilor Români din Cernăuți: Adio  frate Grigore, adio…
21 septembrie 2021

Societatea Scriitorilor Români din Cernăuți: Adio frate Grigore, adio…

Iată, covidul a mai făcut o jertfă din rândul intelectualităţii româneşti din Bucovina: în noaptea spre 21 septembrie 2021 a încetat să bată inima scriitorului Grigore Crigan.

Era internat, împreună cu soţia, poeta Elena Mariţa, la spital, în secţia unde  erau tratați bolnavii de covid. În ajun m-a sunat pentru aşi lua rămas bun: „Sunt internat la spital şi simt că plec. Deci adio, domnule Ilie…”. Vreau să spun că de când trăiesc nu mi s-a întâmplat ceva asemănător: un muribund conştient care  îşi ia rămas bun de la prieteni, de la foştii colegi de lucru şi de la cunoscuţi…

Născut la 15 mai 1941 în comuna Tărăsăuţi, fostul judeţ Hotin, actualmente raionul Noua Suliţa (anul acesta a rotunjit vârsta de 80 de ani şi  a fost  omagiat  cu acest prilej de Societatea Scriitorilor  din Cernăuţi, Uniunea Scriitorilor din Ucraina  şi Uniunea Scriitorilor din  Moldova ) în telegramele  de felicitare fiind trecute toate meritele lui  în domeniul ziaristicii şi literaturii artistice.

În primul rând menţionăm faptul că timp de  mai bine de 40  de ani a condus colectivul ziarului „Zorile Bucovinei” pe post de redactor adjunct. Evident, munca i-a luat aproape tot timpul de care dispune un om de creaţie, astfel că putem afirma, fără nici un echivoc, că literatura artistică a pierdut  o cantitate importantă de proză literară, lucru consemnat de critica literară din Moldova şi România.

Dar cu toate acestea Grigore Crigan s-a impus ca autor interesant, original, cu nerv literar  şi  noutate în expresia artistică. Dovadă sunt volumele „Casa cea nouă”, „Cea mai curată lacrimă a noastră”, „Cu sufletul pe buze” ( în dialog cu Vasile Tărâţeanu), „Cartea zoriştilor”. De altfel, „Cartea zoriştilor” poate fi considerată un manual de istorie a ziaristicii româneşti din Bucovina şi, cum am mai spus, poate fi inclusă în programul de studii  la Facultatea de Litere.

În prefaţa la „Cartea zoriştilor” criticul literar Ştefan Broască pune întrebarea dacă  „Zorile Bucovinei” a fost, totuşi, un „fenomen în viaţa românilor din Nordul Bucovinei     în decursul a mai bine de trei decenii ?” Răsfoind volumul, cititorul  va putea „lesne observa ce destin tragic a trebuit să înfrunte scrisul românesc din septentrionul bucovinean pentru ca să revină la matricea sa” , subliniază  autorul  volumului în „Argumentele” sale, străduindu-se să prezinte cât mai bine, mai pe larg  şi argumentat biografiile colegilor de  muncă din cadrul redacţiei,  care au făcut nu numai ziaristică, ci şi literatură.

Ce a lăsat în urma sa ziaristul şi scriitorul Grigore Crigan? În primul rând, o limbă literară curată,  o serie de povestiri şi o nuvelă despre Paul Celan, o bibliotecă destul de frumoasă de traduceri din diverşi scriitori ruşi şi ucraineni: „Tristeţea” de Maxim Gorki, P. Panci – „Stâlpul din pădure”, Iurii Zbanaţki „ Dragostea mea dintotdeauna”, O. Honcear,  „Steaua vieţii tale”, V. Solouhin, „Cum am înmormântat-o pe Stepanida  Ivanovna”,  Hrihir Tiutiunik, „Ivan Sribnâi” ş.a.

Referindu-se la  Grigore Crigan ca autor al câtorva lucrări  literare de proporţii, criticul şi istoricul literar, academicianul  Mihai Cimpoi sublinia că „Grigore Crigan are un dar natural de a povesti şi de a construi un text, amintindu-ne că la origini textul înseamnă ţesătură”.

Prin trecerea lui Grigore Crigan în lumea umbrelor literatura şi cultura românească au pierdut un autor valoros, talentat şi un adevărat luptător pentru puritatea limbii noastre materne. Datoria noastră este de a păstra vie memoria lui şi propagarea operei literare avându-l ca autor sau traducător pe unul dintre cei mai talentaţi scriitori români din nordul Bucovinei.

Vă spuneam la începutul acestor rânduri că numai cu o zi înainte de a se  trece în lumea celor drepţi regretatul Grigore Crigan m-a sunat şi  şi-a luat rămas bun. Din păcate, presimţirea lui s-a adeverit şi iată, mai avem un  om de cultură român care a pierdut lupta cu COVIDUL. Dumnezeu să-l ierte şi să-l primească în Împărăţia Sa…

Ilie T. Zegrea, preşedintele Societăţii Scriitorilor Români din Cernăuţi

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 909


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți