Cultură
Redactor: BucPress
22 decembrie 2021

Seară culturală în memoria Mitropolitului Vladimir de Repta, la Cernăuți (FOTO)

Seară culturală în memoria Mitropolitului Vladimir de Repta, la Cernăuți (FOTO)
22 decembrie 2021

Seară culturală în memoria Mitropolitului Vladimir de Repta, la Cernăuți (FOTO)

La împlinirea a 180 de ani de la naștere, vrednicul de pomenire Mitropolit Vladimir de Repta, a fost comemorat marți, 21 decembrie, în cadrul unei seri culturale la Cernăuți. 

Evenimentul s-a desfășurat în incinta Muzeului etnografic regional din Cernăuți, fiind moderat de doamna Oksana Rotar, director adjunct la departamentul de cercetare a instituției muzeistice.

La eveniment a fost prezent și profesorul universitar Mihailo Ciuciko, un renumit cercetător a istoriei bisericii din regiunea Cernăuți, care a pus în lumină pe marele ierarh și om de litere din ținut.

De asemenea, evenimentul s-a bucurat de prezența preotul Gheorghe Aroneț, care a oferit în dar muzeului o gravură de epocă cu chipul ierarhului.

Mitropolitul Vladimir Repta (din botez Vasile) s-a născut la 25 decembrie 1841, în localitatea Bănila pe Ceremuş - Bucovina. A absolvit gimnaziul şi Institutul Teologic la Cernăuţi, după care a făcut studii de specializare la Viena, Bonn, Munchen şi Zurich.

A fost profesor la gimnaziul din Cernăuţi, profesor de Noul Testament la Institutul Teologic, apoi la noua Facultate de Teologie din Cernauţi, decan al acestei Facultăţi de patru ori, rector al Universităţii din Cernăuţi, inspector al învăţământului primar din districtul Cernăuţi, membru în comitetul de conducere, apoi vicepreşedinte al Societăţii pentru cultură şi literatură română din Bucovina.

În 1896, pentru toate aceste activităţi a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Facultăţii de Teologie din Cernăuţi.

A fost călugărit la Suceviţa, în 1885, sub numele Vladimir, fiind hirotonit ieromonah, după care a fost hirotesit protosinghel (1886) şi arhimandrit (1890).

În perioada 1896-1902 a fost vicar general al Mitropoliei Bucovinei. În 1899 a fost hirotonit episcop titular de Rădăuţi, apoi arhiepiscop al Cernăuţilor şi mitropolit al Bucovinei.

Ca mitropolit s-a îngrijit de progresul vieţii bisericeşti din cuprinsul eparhiei sale, de crearea unei stări materiale corespunzătoare pentru cler şi de refacerea unor vechi ctitorii voievodale.

A luptat pentru păstrarea caracterului românesc al eparhiei, împotriva numeroaselor încercări de slavizare. A fost militant pentru unirea Bucovinei cu România, în 1918, membru de onoare al Academiei Române, senator şi preşedinte al Senatului României.

Mitropolitul Vladimir Repta a trecut la cele veşnice în data de 24 aprilie 1926, la Cernăuţi.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Urmăriți-ne și pe platforma Telegram


Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 576


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți