Cultură
Redactor: Marin Gherman
21 septembrie 2021

Scriitorul român Grigore Crigan din Cernăuți nu mai este printre noi...

Scriitorul român Grigore Crigan din Cernăuți nu mai este printre noi...
21 septembrie 2021

Scriitorul român Grigore Crigan din Cernăuți nu mai este printre noi...

Prozatorul, publicistul și traducătorul Grigore Crigan s-a retras către cele veșnice. Născut la 15 mai 1941 în comuna Tărăsăuți, fostul județ Hotin, actualmente regiunea Cernăuți, a absolvit Universitatea din Cernăuți în 1963.

Din 1965 și până în 2004 a lucrat la publicația „Zorile Bucovinei”. În 1990 la Chișinău apare nuvela istorică „Vornicul Miron” peste mai bine de un sfert de veac după ce a fost scrisă.

Debutul editorial a fost volumul „Casa cea nouă” (Cernăuți, 2002). Urmează volumul de publicistică „Cea mai curată lacrimă a noastră” (Cernăuți, 2010), apoi volumul de proză „De ce ne iubesc femeile” și volumul de publicistică „Zoriștii”. A tradus din rusă și ucraineană.

Membru al Uniunilor Scriitorilor din Ucraina, România și Republica Moldova. Membru al Societății Scriitorilor Bucovineni (Suceava) și al Societății Scriitorilor Români din Cernăuți.

Potrivit publicistei Maria Toacă, care a fost mai mulți ani colegă de redacție cu Grigore Crigan, fiind de-o vârstă cu „Zorile Bucovinei”, scriitorului și ziaristului parcă i-a fost predestinat să-şi consacre viaţa cuvântului matern şi acestei unice (până la sfârşitul anilor 80) publicaţii pentru românii din regiunea Cernăuţi, căreia i-a servit cu dragoste şi înalt profesionalism mai mult de patru decenii. Membru al Uniunilor Scriitorilor din Ucraina, România şi Republica Moldova, înzestrat cu harul scrisului, şi-a dat dezlegare talentului său de prozator după ce s-a eliberat de responsabilităţile de serviciu. Visurile purtate în suflet de-a lungul activităţii de gazetar au părăsit ascunzişurile tainice, luându-şi avânt spre înalturi. Strădaniile sale de mai înainte au dat rod în cărţile „Casa cea nouă” (Premiul Societăţii Scriitorilor Bucovineni), „Cea mai curată lacrimă a noastră”, „De ce ne iubesc femeile?”, în volumul de sincere dezvăluiri „Cu sufletul pe buze” (Grigore Crigan în dialog cu Vasile Tărâţeanu).

La 15 mai 2021 Grigore Crigan și-a sărbătorit frumoasa vârstă de 80 de ani! În această toamnă, din păcate, a fost internat la secția de COVID-19 al spitalului din Cernăuți. S-a retras către ceruri la 21 septembrie.

Consiliul Național al Românilor din Ucraina și Centrul Media BucPress sunt profund  îndureraţi de trecerea la cele veşnice a scriitorului Grigore Crigan. Sincere condoleanţe îndoliatei familii.

Dumnezeu să-l odihnească în pace...

Agenția BucPress – www.bucpress.eu  

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 1240


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți