Cultură
15 mai 2021

Scriitorul Grigore Crigan din Cernăuți, la onorabila vârstă de 80 de ani

Scriitorul Grigore Crigan din Cernăuți, la onorabila vârstă de 80 de ani
15 mai 2021

Scriitorul Grigore Crigan din Cernăuți, la onorabila vârstă de 80 de ani

Societatea Scriitorilor Români din Cernăuţi vă adresează, mult stimate domnule Grigore, cele mai sincere felicitări  şi urări de sănătate cu prilejul zilei dumneavoastră de naştere şi împlinirea frumoasei vârste de 80 de ani!  Iată că acum, de la înălţimea acestor ani pe care vi i-a dat  Bunul Dumnezeu, puteţi  analiza  calea parcursă, punând pe cântarul realizărilor câteva volume de proză de cea mai bună calitate precum şi o sumedenie de articole publicate de-a lungul celor 40 şi ceva de ani de gazetărie făcută la ziarul regional „Zorile Bucovinei”. De altfel, dumneavoastră împreună cu regretaţii Vasile Leviţchi,  Mircea  Lutic, Ion Chilaru şi alţi câţiva ziarişti talentaţi, plini de entuziasm şi responsabilitate, aţi făcut din această publicaţie o cronică originală a unor vremuri interesante, o şcoală a cultivării  unei limbi literare de ţinută şi o tribună a propagării culturii şi spiritului naţional. Cititorii mai în vârstă îşi amintesc cu emoţii plăcute şi astăzi  de frumoasele pagini literare şi de paginile tematice  care erau adevărate enciclopedii ale vieţii noastre culturale şi spirituale.

În paralel cu activitatea de ziarist, aţi avut realizări deosebite în literatura artistică, punând la dispoziţia cititorilor câteva volume de proză de cea mai bună calitate. Vrem să amintim, în deosebi, volumele „Casa cea nouă” , „De ce ne iubesc femeile?”, „Cutia Pandorei” (apărută  la editura ieşeană Tipo Moldova, în seria „Opera omnia. Proză scurtă contemporană”).

Referindu-se la proza d-voastră, critica literară a subliniat de nenumărate ori talentul de narator, măiestria cu care descrieţi anumite evenimente istorice, creând atmosfera timpurilor, cu redarea unor chipuri pline de viaţă şi farmec. De altfel,  dacă nu greşim, sunteţi primul, deocamdată, şi unicul autor care s-a apropiat de viaţa zbuciumată  a unui scriitor de importanţă european, şi anume a cernăuţeanului Paul Celan.  Criticul literar Adrian Dinu Rachieru, referindu-se la opera d-voastră literară, dar în special la metoda artistică la care apelaţi,  subliniază că „ (Crigan) filmează cu încetinitorul, e atent la detalii şi se simte bine în spaţiul ruralităţii, fiind un admirabil peisagist… Prozele lui Grigore Crigan, variabile ca întindere, probează, indubitabil, har epic…”.

Un adevărat eveniment literar şi cultural l-a constituit apariţia volumului „Zoriştii”, la care aţi lucrat un timp mai îndelungat, documentându-vă şi  străduindu-vă să fiţi cât mai obiectiv cu colegii. Ziarista Maria Toacă, într-o cronică literară despre acest volum menţionează că „Scriind cu lux de amănunte, delicateţe şi aleasă căldură despre colegii săi, care i-au fost şi subalterni, Grigore Crigan s-a ţinut retras  cu firească modestie într-un con de umbră, punând în lumină calităţile celorlalţi”…

Aşadar, talentat, aplecat cu dragoste asupra hârtiei pe care vă aşterneţi gândurile, modest şi conştient de importanţa cuvântului însăilat pe hârtie, d-voastră sunteţi un adevărat vulcan latent, cu erupţii lirico-dramatice, purtându-l pe cititor prin parfumul  imaginaţiei   cu flori de mai date în pârg anume la 15 ale  florarului…  Noi vă dorim  succese  în munca  pe care o depuneţi cu o conştiinciozitate şi responsabilitate pilduitoare, făcându-ne să aşteptăm cu nerăbdare alte  cărţi de proză, publicistică , interviuri..

Stimate domnule Grigore, vă zicem încă o dată „La mulţi ani!  şi vă dorim multă sănătate, realizări frumoase în activitatea de scriitor, bucurii din partea soţiei  Elena, o poetă de un talent viguros, a celorlalte rude şi prieteni. Doamne ajută!

Membrii Societăţii Scriitorilor Români din Cernăuţi      

 

Material video


Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 741


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți