Cultură
Redactor: Vitalie Zâgrea
09 decembrie 2021

Școala românească din Ciudei – una din cele mai vechi din nordul Bucovinei (BucPress TV Cernăuți)

Școala românească din Ciudei – una din cele mai vechi din nordul Bucovinei (BucPress TV Cernăuți)
09 decembrie 2021

Școala românească din Ciudei – una din cele mai vechi din nordul Bucovinei (BucPress TV Cernăuți)

La poale de Carpați, lângă Crasna Bucovinei, în localitatea Ciudei, regiunea Cernăuți, se află una din cele mai vechi școli românești din nordul Bucovinei, care are peste 205 ani.

Prin sălile de clasă s-au perindat zeci de generații, sute de copii au savurat din frumusețea limbii române și au învățat cu multă pasiune în limba străbunilor săi în această școală minunată. Astăzi la școala veche din comuna Ciudei învață 316 copii, dornici să studieze în limba maternă la ei acasă. Direcția școlii în frunte cu Radu Petrașescu, directorul liceului, le oferă elevilor toate condițiile necesare pentru a obține studiile de cultură generală în limba română, școala modernizându-se radical în ultimii ani.

Satul Ciudei, este o localitate locuită în mare parte de români. Pentru ca aceștia să-și păstreze tradițiile, obiceiurile și portul popular, în cadrul liceului au loc mai multe activități extrașcolare.

Cadrele didactice de la Liceul din Ciudei, regiunea Cernăuți se arată a fi îngrijorate în legătură cu apropierea anului 2023 când va intra în vigoare noua Lege a Educației, care va restrânge simțitor dreptul românilor de a învăța în limba maternă.

Este absolut important faptul că școlile din comuna Ciudei sunt sprijinite constant de conducerea primăriei, care susține în mod real păstrarea învățământului în limba română în aceste instituții de învățământ. De asemenea,  este îmbucurător faptul că mai întâlnim prin satele Bucovinei oameni entuziasmați pentru care limba română, tradițiile populare, credința străbună sunt valori sfinte. Astfel de oameni am întâlnit de această dată în comuna Ciudei, regiunea Cernăuți.

Detalii – în reportajul realizat de echipa televiziunii BucPress TV Cernăuți (în subsolul acestui text).

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Material video


Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 468


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți