Cultură
01 noiembrie 2021

S-a stins din viață jurnalistul Doru Dinu Glăvan, președinte al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România

S-a stins din viață jurnalistul Doru Dinu Glăvan, președinte al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România
01 noiembrie 2021

S-a stins din viață jurnalistul Doru Dinu Glăvan, președinte al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România

Doru Dinu Glăvan, președinte al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, cunoscută personalitate a presei românești, s-a stins din viață la Reșița, în urma unor complicații generate de infectarea cu COVID-19.

În vârstă de 75 de ani, Doru Dinu Glăvan a intrat în presă de foarte tânăr – a început să publice la vârsta de 14 ani, iar la vârsta de 18 ani ajunge colaborator în presa locală și regională. În 1965, la 19 ani, devine corespondent al foarte răspânditului ziar „Sportul popular”, cunoscut mai târziu sub numele de „Gazeta sporturilor”. În curând, este angajat cronicar sportiv al postului național de radio, continuând să publice și în presa scrisă.

Calitățile sale de reporter sunt unanim recunoscute și apreciate, motiv pentru care Radio București l-a trimis să transmită și să comenteze Jocurile Balcanice, Campionatele și Cupele Mondiale de atletism, natație și gimnastică, Jocurile Olimpice de Iarnă de la Sarajevo. Transmite în România, cu mult profesionalism, din Europa, Asia și Australia.

Din inițiativa sa a luat ființă, în 1995, la Reșița, Fundația Radio Caraș-Severin. După un an, la 8 august 1996, Radio România Reșița capătă statut oficial de post public local al Societății Române de Radioteleviziune și emite pentru prima dată în eter. În decurs de câțiva ani, sub conducerea directorului Doru Dinu Glăvan, Radio Reșița ajunge cel mai important post regional de radio, cu cea mai mare audiență, acoperind nu numai întregul teritoriu al județului Caraș-Severin și părți importante din județele limitrofe, ci și teritoriile locuite de români în Voivodina și pe Valea Timocului.

Doru Dinu Glăvan, care și-a câștigat aprecierea unanimă atât a radio-ascultătorilor, cât și a specialiștilor din domeniu, era la al treilea mandat de președinte al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, organizație pe care a propulsat-o până la statutul de cea mai mare din țară, pentru care a reușit să obțină statutul de „Uniune de creație de utilitate publică” și căreia i-a dedicat activitatea sa neobsită, până în ultima clipă.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

In Memoriam – Doru Dinu Glavan

Ne-am întâlnit   în 2013, în calitate de inițiatori și suporteri ai Reuniunii Ziariștilor de Pretutindeni, de la Mangalia, desfășurată  sub genericul ” Limba română e patria mea”.  Am colaborat și mai apoi din cadrul Înaltului Reprezentant al Guvernului României pentru Republica Moldova cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști, sub conducerea Domniei Sale, la concursul literar sub același  generic,  la care au  participat mulți din cei conștienți de dimensiunea Patriei Limbii Române….

Am  organizat multe alte acțiuni de promovare a valorilor românești, între care și cele ce țin de integrarea românilor din Moldova de răsărit și Bucovina istorică în tezaurul cultural românesc. L-am  surprins  în diverse împrejurări,  i-am  admirat  răbdarea dar și fermitatea cu care intervine atunci când sunt de îndreptat  lucrurile în bine,  am atestat responsabilitatea și tenacitatea cu care acționează în sporirea prestigiul  Uniunii Ziariștilor și numele  de ziarist, ce solicită pe lângă talent un simț al dreptății pronunțat,  cinste,  onestitate  și dăruire.

Astfel,   Uniunea Ziariștilor este prima uniune de creație care are o filială în stânga Prutului, cu susținerea și eforturile Domniei Sale,  compozitorul  Eugen Doga și-a diminuat sentimentul de înstrăinare - omagiul adus de UZP la teatrul Excelsior avea să-i încălzească sufletul  și să-i risipească  tristețea. Cu ocazia Centenarului Uniunii Ziariștilor, în semn de prețuire, printr-un efort comun au fost editate  ”Poeme alese. Din Basarabia. Grigore Vieru. Dumitru Matcovschi, Nicolae Dabija”,  pe care le-am lansat împreună  la Bookfest-ul din Chișinău, de Ziua Limbii Române.  

Domnia Sa, Doru Dinu Glăvan  răspândește atâta bun simț, atâta calm, liniște, bunăvoință,  atâta  respect și dragoste de oameni,   încât, cei obișnuiți cu mult zgomot au nevoie de prea mult  timp  să observe  că sunt binecuvântați să afle în preajmă un Om deosebit.

Cu ocazia jubileului  îi doream Domnului Președinte UZPR, Doru Dinu Glăvan, mulți ani binecuvântați, în care să se bucure de roadele dăruirii Domniei Sale - o  lume mai dreaptă, mai armonioasă, mai bună.

În ultima duminică de octombrie însă, fără cuvinte, doar un strigăt înăbușit de durere forța să răspândească  vestea înălțării sufletului Domniei Sale spre înalturi, la Ceruri.

Autografele înscrise în inimi și suflete, cu atâta dăruire și generozitate, cu atâta dor și iubire de Oameni va rămâne să dăinuie peste  vremuri, fiindcă o lume mai dreaptă, mai armonioasă, mai  bună are nevoie de cât mai mulți Oameni asemeni Domniei Sale!

P.S. Nu știam că dezbaterea publică ”23 august 1939 între trecut și actualitate, din 16 septembrie a.c. de la Hanul lui Manuc avea să fie ultimul proiect organizat împreună. Mulțumim! Mulțumim și pentru atitudinea față de românii înstrăinați, pentru căldura inimii din care împărțeați cu prisosință. Mulțumim că ați existat!

Dumnezeu să vă ierte și să vă înalțe sufletul în Pace și Lumină.

Amb. Iuliana Gorea Costin

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 397


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți