Cultură
Redactor: Mirela Amarie
05 decembrie 2021

Românii din Mahala nu uită că o carte i-a făcut cunoscuți lumii (VIDEO)

Românii din Mahala nu uită că o carte i-a făcut cunoscuți lumii (VIDEO)
05 decembrie 2021

Românii din Mahala nu uită că o carte i-a făcut cunoscuți lumii (VIDEO)

A doua zi Salonul de carte românească, deschis la Cernăuți, la Palatul nostru Național, și-a găsit loc de cinste la Biblioteca din comuna Mahala. Am ales cu doamna academician Alexandrina Cernov să ne oprim la Casa de Cultură din Mahala, pentru că aici există și mai rezistă un adevărat rai al cărților, privegheate de bibliotecara Mariana Boiciuc, dar, mai întâi de toate, pentru că o avem de prietenă, susținătoare și întotdeauna gazdă primitoare pe Elena Nandriș, animatoarea vieții culturale nu doar la vatra ei străbună, ci, pot spune fără rezerve, și în întreaga comunitate românească din nordul înnegurat al Țării Fagilor.

Deși ne cunoaștem de-o viață și am făcut bătături la picioare pe drumurile spre Mahala, de fiecare dată mă întorc cu noi vorbe de luat aminte - din cântecele auzite de la tinerele talente cultivate de Elena Nandriș, din înțelepciunea și rugăciunile oamenilor mai în vârstă. De data aceasta am reținut: ”De 550 de ani suntem români prin dovezi documentare, însemnați în cronici, și așa vom rămâne mai departe”; ”Când ni se închide gura, vrem să strigăm mai tare”; ”Cântăm despre ce ne doare”; ”Sfânta noastră Bucovină, Dumnezeu să-ți dea lumină”; ”Cântă cucu la fereastră, va veni și vremea noastră”... Acest imn al Țării Fagilor, ”Cântă cucu-n Bucovina”, despre care se spune că a fost scris de Constantin Mandicevschi pentru festivitățile de comemorare a 400 de ani de la moartea lui Ștefan cel Mare, asemenea unei ființe vii mereu crește, fiecare generație mai adaugă ceva din frământările și lacrimile sale la durerile cântate de cuc prin pădurile Țării Fagilor. În unison cu gândurile noastre s-a regăsit la Mahala și diplomatul Dan Constantin, ministrul plenipotențiar al Consulatului General al României la Cernăuți, prezent la salon cu mulțumiri pentru românii care păstrează și înmulțesc valorile naționale, precum și cu asigurări că Bucureștiul se interesează de comunitatea istorică din nordul Bucovinei și susține eforturile pentru a ne păstra limba și identitatea.

Dar să revenim la cărți, căci ele au tronat în această zi. Îmi apare simbolică întâmplarea de a bate la ușa raiului cărții din această comunitate chiar de Sfânta Sărbătoare a Intrării Maicii Domnului în Biserică, praznic ținut cu evlavie de bunii creștini din Mahala. Dumnezeu ne dăruie lumuna și prin cărți, edificatoare fiind deschiderea salonului cu prezentarea de către scriitoarea Doina Cernica a cărților Mănăstirii Voroneț, nelipsite în biblioteca din Mahala. Și ultimul volum ”Stavrofora Irina Pântescu, întâia stareță a Mănăstirii Voroneț”, ”o carte neobișnuită despre o personalitate neobișnuită”, editată către împlinirea a 89 de ani ai măicuței, a ajuns de mai înainte aici, între Voroneț și satul de martiri Mahala existând un temeinic pod de dragoste creștină. Din partea sa, Doina Cernica a dăruit cititorilor câteva cărți de povești și cele ale periplului prin locuri sfinte, momentul fiind prilejuit și de apropierea sărbătorilor Nașterii Mântuitorului, care ne îndreaptă spre purificare spirituală.

Doamna Maria Olar, ocrotitoarea și valorificătoarea arhivei cărturarului Leca Morariu, și-a deschis larg sufletul, vorbind despre această valoroasă familie de bucovineni, care se aliniază în rândul ilustrei dinastii a Nandrișenilor. Nu puteam să nu vin și eu cu câteva cuvinte despre o carte foarte scumpă și despre autorul ei drag sufletului meu – ”Cunoașterea de sine, de la rațiune la credință” a regretatului Gheorghe Nandris. Am fost printre primii ei cititori, în format on-line, când autorul doar visa s-o vadă tipărită pe hârtie. Dar poate o vede din ceruri, căci după cum mi-a scris cu puțin înainte de a fi chemat la Domnul, și-a dorit foarte mult să ajungă la inima cititorului și să fie înțeles.

O prestanță cu totul deosebită la acest salon ”călător” a avut-o profesoara din Probotești, Tatiana Tutunaru Bârzu, cu două monografii – una despre istoria școlii locale și ”Probotești, file de letopiseț”, scrisă în comun cu Teodor Cătălin Budica, preot din Racovăț, un sat de dincolo de hotarul ce-a trecut prin inima românilor din Probotești, lăsându-i înstrăinați la o margine de țară. Cu studii filologice, având și facultatea de geografie, dar, principalul, iubindu-și sincer baștina, profesoara Tatiana Tutunaru Bârzu a realizat o lucrare de mare valoare pentru istoria localităților românești din actuala regiune Cernăuți. Prin mărturii documentare, destinele unor oameni concreți, autoarea a conturat nu numai tragedia satului natal, ci și suferințele unui neam urgisit de istorie. E un subiect trăit și suferit din plin de copilul exilului, fostul profesor universitar, dr. Ilie Popescu. Ascultând-o, dumnealui și-a exprimat mândria că a avut asemenea studenți ca dna Tatiana Tutunaru, ca Ștefan Hostiuc, prezent și el, în calitatea-i de critic și istoric literar, însă mai mult ca fiu al acestui sat. În calitate de om al locului și cunoscător excelent al istoriei comunei, Ștefan Hostiuc intervenea cu completări la subiect, fiind nevoit spre final să răspundă la întrebarea cu ce va contribui la apropiatul jubileu de 550 de ani de la atestarea comunei Mahala. Poetul popular Dumitru Zaidel, șeful căminului cultural de la Ostrița, a și răspuns deja cu o plachetă de versuri patriotice, dintre care multe răsună ca niște litanii din inima unui om care suferă, trăiește intens drama neamului său. A fost o întâmplare fericită pentru el, propunerea prietenului românilor bucovineni, Cristian Marinescu de la Turnul Severin, de a-i aduna într-o plachetă respirațiile lirice, postate în spațiul virtual.

Vedem că există și chiar persistă la Mahala o continuitate a dragostei pentru cuvântul scris, preluată de la frații Nandriș, de la sora lor Anița, simpla țărancă, a cărei carte ”20 de ani în Siberia. Destin bucovinean”a fost tradusă în limbi de circulație europeană și premiată de Academia Română. ”Noi prețuim cartea, pentru că o carte ne-a făcut cunoscuți lumii întregi”, aceste cuvinte ale Elenei Nandriș, rostite la deschiderea salonului confirmă pentru a câta oară adevărul că numai ce e scris nu se uită. Este cam aceeași ce a spus laureatul Premiului Nobel Gabriel Garsia Marquez că ”Viața nu este cea pe care ai trăit-o, ci aceea pe care ți-o amintești și cum ți-o amintești spre a o povesti”. La Mahala, viața de azi, viața de ieri, nu este doar povestită, ci și cântată. Cu fruntea sus pentru ȚARĂ și pentru NEAM, a început vremea colindelor. Tinerele voci cântă ce le este drag și oamenii buni deschid fereastra, deschid ușile, deschid inimile, să intre colindătorii, crezând neclintit că ”Va veni și vremea noastră”.

Maria TOACĂ

Foto - Mariana Struț, BucPress 

Material video


Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 587


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți