Cultură
15 ianuarie 2019

Românii din Cernăuți au sărbătorit Ziua Culturii Naționale (VIDEO)

Românii din Cernăuți au sărbătorit Ziua Culturii Naționale (VIDEO)

La Cernăuți au fost organizate manifestări dedicate poetului Mihai Eminescu și Zilei Naționale a Culturii. La 15 ianuarie românii din Cernăuți s-au adunat în curtea casei lui Aron Pumnul pentru a depune flori la bustul poetului nepereche.

Au urmat depuneri de flori la statuia poetului din centrul orașului Cernăuți, la evenimentele festive participând o delegație din București, din care au făcut parte secretarul de stat din cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, Victor Alexeev și directorul compartimentului comunități istorice, Radu Cosma.

La gimnaziul  românesc „Alexandru cel Bun” din Cernăuți s-a desfășurat simpozionul „Bucovina în publicistica lui Eminescu”, la care au participat scriitori din Cernăuți și Suceava, ziariști, profesori, elevi și studenți, admiratori ai cuvântului artistic. Moderatorul discuțiilor a fost Ilie Tudor Zegrea, președintele Societății Scriitorilor Români din Cernăuți.


În finalul manifestării prilejuite de marcarea zilei de naștere a poetului Mihai Eminescu și  a  Zilei Naționale a Culturii au avut loc lansări de carte și recitaluri de versuri, dar și o seară de romanțe eminesciene. Evenimentele au fost organizate de Societatea Scriitorilor Români din Cernăuți, Societatea pentru Cultura Română „Mihai Eminescu” din Cernăuți, Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurzmuachi” și alte asociații. Partener al manifestărilor culturale a fost Consulatul General al României la Cernăuți, reprezentat de consulul general Irina-Loredana Stănsculescu și ministrul consilier Ionel Ivan.

Reprezentanții Guvernului Român au depus flori la mormintele Eroilor Euromaidanului din Kiev și celor uciși de rebelii separatiști în estul Ucrainei, drept un gest de susținere a luptei Ucrainei pentru integritatea teritorială.


Din dorința de a încuraja dezvoltarea și coeziunea mediului asociativ românesc din afara granițelor, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a desfășurat în aceeași zi la Consulatul general al României la Cernăuți o sesiune de informare privind metodologia depunerii de proiecte, aferentă anului 2019.

În acest sens, secretarul de stat va mai efectua vizite de lucru în ținutul Herța și raionul Hliboca, în regiunea Transcarpatia, dar și la Ismail.

Televiziunea online BucPress TV ne oferă un reportaj de la manifestările desfășurate la Cernăuți în data de 15 ianuarie a.c.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Material video


Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 833
Разом, у безпеці! День європейської співпраці 2020


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți