Cultură
10 iunie 2021

Primul val de deportări din nordul Bucovinei, oglindit în cărți, articole de presă și poeme

Primul val de deportări din nordul Bucovinei, oglindit în cărți, articole de presă și poeme
10 iunie 2021

Primul val de deportări din nordul Bucovinei, oglindit în cărți, articole de presă și poeme

Ziua de 13 iunie este una din zilele negre în istoria neamului nostru. Din fiecare sat bucovinean au fost ridicați și duși în neagra străinătate zeci de familii. Printre familiile pătrăucenilor ce au fost ridicați în noaptea de 13 iunie se numără și familia Bogdaniuc, originară din satul Cupca, stabilită mai apoi cu traiul în Pătrăuții de Jos. Despre toate acestea a scris în biografia sa regretata profesoară și autoare de cărți Elizaveta Bogdaniuc, care a fost deportată în Kazakhstan împreună cu fratele Constantin (și el fost profesor) și părinții.

În prima sa carte „O viață zbuciumată”  doamna Elizaveta, fostă profesoară la școala medie din satul Cupca, veterană a muncii pedagogice, a scris pe scurt în autobiografia sa, dar are și câteva poezii în care vorbește despre viața zbuciumată de care a avut parte. Cu câțiva ani în urmă la vârsta de 91 de ani a trecut la cele veșnice.

Despre viața și necazurile îndurate în neagra străinătate a scris în broșura sa „Așa mi-a fost destinul” nonogenara Aurora Opaeț, din Pătrăuții de Jos, sora savantului bucovinean Ilie Popescu, care împreună cu numeroasa sa familie de asemenea au gustat din plin amarul deportărilor staliniste. Întorși la baștină și reabilitați, ei sunt unica familie care au mai rămas în viață dintre cei deportați și judecați fără de vină din satul nostru. Pe atunci erau copii, când au gustat din „raiul deportărilor” cu vârf și îndesat. Despre deportări, necazuri, chinuri, calvarul îndurat în Siberia, Kazakhstan, alte părți, va scrie și publica în mai multe cărți savantul Ilie Popescu, președintele Societății regionale GOLGOTA.

„Suferințele pătrăucenilor sub regimul totalitar sovietic” este cartea dedictă tuturor pătrăucenilor ce au avut de suferit. „Drumul spre Golgota” (atât prima cât și a doua parte) sunt dedicate familiei sale ce a suferit enorm. Tot domnia sa prin efortul depus a ridicat mai multe cruci comemorative prin satele noastre bucovinene. De asemenea a participat și participă la numeroase conferințe dedicate deportărilor, necazurilor, închisorilor, lipsurilor, prin care a trecut neamul nostru în vremea regimului comunist, ținând în permanență discursuri.

Despre cei deportați, copii și maturi, a publicat câteva poezii poetul popular și etnograful, profesorul școlar Valeriu Zmoșu în cartea sa „Un sat bucovinean de pe Valea Siretului: Pătrăuții de Jos”( Mărturii spirituale). „Balada copiilor deportați”, „Fostul deportat”, „Fata deportată”, „Băiatul orfan”, „Durerea foștilor deportați”, „Bătrânii din Pătrăuți”- iată titlurile celor câteva poezii dedicate acestei teme dureroase. De asemenea a publicat și articole despre cei care au avut de suferit, inclusiv și membrii familiei sale.

Am scos cu câțiva ani în urmă broșura „Răbdarea-i floare rară” dedicată bunicilor mei din partea mamei Ilie și Iuliana Ștefureac, care au avut de suferit de pe urma regimului de tristă amintire. Bunicul, fostul primar al satului a fost judecat și dus la închisoarea de la Lvov. Le-a fost confiscată averea, au fost hărțuiți în tot felul de călăii fostului regim. De asemenea am publicat și cartea „Fântâna Albă - un ecou al durerii ce dăinuie peste vremuri”, unde am selectat poeziile dedicate acestui trist eveniment din istoria neamului.

Poezii și proză despre cei deportați a publicat și regretatul poet bucovinean, originar din Pătrăuții de Jos, profesorul Grigore Petrescu-Rotaru, care a locuit în satul Stroești din Noua Suliță. Poeziile sale dedicate atât celor deportați, cât și tragediei de la Fântâna Albă au fost incluse în cartea sa „La Vadul Prutului”.

Profesoara pensionară Viorica Pițu de asemenea a publicat câteva poezii dedicate acestor triste evenimente: celor deportați și evenimentelor de la Fântâna Albă, pe care le-a inclus în cărțile sale „Valuri și destine” și „Plaiul meu”, dar și în câteva ziare.

O serie de gospodari din Pătrăuții de Jos au scris poezii populare, majoritatea fiind foști deportați. Aceste poezii au fost culese, auzite și publicate de poeți, ziariști, folcloriști, profesori școlari, și publicate în diferite culegeri, cărți, broșuri, reviste, ziare...

Poetul popular, octogenarul și folcloristul Dragoș Tochiță din Pătrăuții de Sus a publicat pe parcursul vieții poezii populare, articole publicistice despre suferințele pătrăucenilor de Sus. Majoritatea au fost incluse în cărțile sale „Românii de pe Valea Siretului – jertfe ale stalinismului și participanți la rezistența antisovietică”, „O vatră a românismului – Pătrăuții de Sus”, „Pătrăuții de Sus și oamenii săi” (monografie etnografică și folclorică), „Crâmpeie din amintiri din toate perioadele  vieții mele”. Materialele și poeziile sale au fost publicate și într-o serie de ziare românești.

Despre suferințele pătrăucenilor au mai publicat de-a lungul vieții regretații poeți, publiciști, ziariști – Vasile Ilica de la Oradea, originar din Broscăuții Storojinețului, Ion Cozmei,  Dumitru Covalciuc, parțial – Ion Vatamanu, Vasile Levițchi ș.a.

Eleonora SCHIPOR, pentru Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 722


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți