Cultură
Redactor: Mirela Amarie
17 septembrie 2021

Primul transplant de măduvă osoasă, efectuat în Ucraina

Primul transplant de măduvă osoasă, efectuat în Ucraina
17 septembrie 2021

Primul transplant de măduvă osoasă, efectuat în Ucraina

O tânără de 18 ani din Ucraina a primit un transplant de măduvă osoasă de la un donator non-nativ, la Dispensarul de Oncologie din Cerkasî. Despre operația efectuată pentru prima dată în Ucraina, a raportat ieri, 16 septembrie, ministrul Sănătății, Victor Leașko.

Transplantul a fost efectuat de medicii de la Centrul Regional de Oncologie din Cerkasî și de la Clinica Ohmatdit. Procedura a fost finanțată integral din bugetul de stat, potrivit registrului ucrainean al donatorilor de măduvă osoasă.

Pacienta Elina, în vârstă de 18 ani este din regiunea Cerkasî, iar în septembrie 2019 a aflat că e bolnavă de leucemie mieloidă acută (cancer de sânge). După chimioterapie la clinica Ohmatdit, cancerul s-a retras. Remisia a început, dar mutația a persistat. Fata a primit terapie de întreținere. Cu toate acestea, în luna mai a acestui an a avut o recidivă. Singura șansă a fost un transplant de măduvă osoasă, dar nu au existat donatori în familie.

Pentru procedura în cauză  era necesar să plece în străinătate, din păcate starea fetei nu a permis acest lucru. Până la urmă, specialiștii de la registrul ucrainean al donatorilor de măduvă osoasă au găsit donatorul compatibil - un bărbat din Germania.

„Atât transplanturile pediatrice, cât și cele pentru adulți devin disponibile în Ucraina în detrimentul bugetului de stat. În proiectul de buget pentru 2022, de data aceasta 789.500.000 de grivne sunt rezervate pentru transplant”, a adăugat Viktor Leașko.

Vă reamintm că, zilele trecute, bugetul de stat pentru 2022 a fost trimis la Rada Supremă, care a fost aprobat de Cabinetul de Miniștri.  Ministerul Sănătății va primi 193 miliarde UAH, cu 31 de miliarde mai mult decât în 2021.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 561


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți