Cultură
Redactor: Mariana Struț
14 iunie 2021

Portretul actorului și producătorului de film Ivan Mîkolaiciuk, instalat pe clădirea primăriei din Cernăuți

Portretul actorului și producătorului de film Ivan Mîkolaiciuk, instalat pe clădirea primăriei din Cernăuți
14 iunie 2021

Portretul actorului și producătorului de film Ivan Mîkolaiciuk, instalat pe clădirea primăriei din Cernăuți

Un portret mare de 21 de metri pătrați a fost instalat pe turnul consiliului orașului Cernăuți în ajunul  împlinirii a 80 de ani de la nașterea actorului și regizorului ucrainean.

Imaginea a fost propusă de departamentul de cultură al orașului. Un cadru din filmul „Umbrele strămoșilor uitați” (1965) este înregistrat pe pânză.

Mîkolaiciuk s-a născut într-o familie de țărani din satul bucovinean Ciortoria (raionul Cozmeni), în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Ivan a absolvit liceul din satul vecin Berbești, apoi Colegiul de Muzică din Cernăuți (1957), fiind angajat în 1961 la Teatrul Muzical-Dramatic Olga Kobyleanska din Cernăuți. La 29 august 1962, Ivan s-a căsătorit cu actrița de teatru (mai târziu Artistă a Poporului din Ucraina) Maria Karpiuk.

În perioada 1963-1965 a studiat la Institutul de Artă Teatrală Karpenko-Karyi din Kiev (instructor - Viktor Ivcenko). Pe parcursul acestor ani, Ivan a debutat în filmul Dvoe (Cei doi), regizat de Leonid Osîka.

Filmele sale au fost adesea controversate și interzise de autoritățile sovietice, fiind urmărite anterior de KGB. Din cauza incidentelor produse de filmul Umbrele strămoșilor uitați al lui Paradjanov, autoritățile de partid i-au interzis lui Mîkolaiciuk apariția timp de cinci ani într-un film deoarece actorul era considerat prea naționalist și o persoană cu ideologie ostilă. Filmul Umbrele strămoșilor uitați, care a primit Premiul de Aur la cea de-a șaptea ediție a Festivalului Internațional de Film de la Moscova din 1971, a fost perceput aproape ca un atac ostil realizat de către forțele naționaliste ucrainene.

În 1979, cu ajutorul lui Volodîmîr Ivașko care a lucrat ca secretar cu activitatea ideologică în cadrul Comitetului Regional Harkov al Partidului Comunist al Ucrainei, Mîkolaiciuk a primit permisiunea de a juca în filmul Babylon 20th (Вавилон ХХ).

Mîkolaiciuk a murit în august 1987, la vârsta de 46 de ani. Casa lui din Ciortoria a fost transformată în muzeu. El a lăsat o moștenire durabilă filmului ucrainean. Mulți critici îl consideră drept cel mai mare actor din istoria cinematografiei ucrainene. El i-a inspirat, de asemenea, pe alți artiști, actori, cântăreți și scriitori ucraineni care își căutau identitatea ucraineană în epoca sovietică.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 566


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți