Cultură
15 martie 2021

Poetul și traducătorul Ion Cozmei, comemorat la Cupca și Pătrăuții de Jos, regiunea Cernăuți

Poetul și traducătorul Ion Cozmei, comemorat la Cupca și Pătrăuții de Jos, regiunea Cernăuți
15 martie 2021

Poetul și traducătorul Ion Cozmei, comemorat la Cupca și Pătrăuții de Jos, regiunea Cernăuți

Peste tot în aceste zile, ba mai calde, ba mai reci ale lunii Mărțișor, este marcată ziua de  naștere a poetului național al Ucrainei Taras Șevcenko. Alături de marele Cobzar ucrainean, anul acesta ne amintim și de poetul  sucevean Ion Cozmei, care ar fi împlinit 70 de ani.

Aproape în toate clasele s-a vorbit online atât la lecțiile de literatură, dar și la alte obiecte despre viața și opera nemuritoare a Cobzarului ucrainean, dar și despre importanța traducerii operelor sale în alte limbi, noi, acordând importanță limbii române.

O expoziție de ziare și fotografii am amenajat pe coridorul școlii, una dedicată Cobzarului ucrainean, alta traducătorului său în limba română Ion Cozmei.

De asemenea în muzeul istoric al satului Cupca, aflat în incinta școlii,  se află o expoziție permanentă dedicată poetului național al Ucrainei, dar și o mapă cu materiale și  ziare și reviste dedicate traducătorului, poetului și publicistului  Ion Cozmei din Suceava.

Pe parcursul întregii luni martrie, dar și în lunile următoare, membrii cercurilor „Lămâița” și „Tinerii muzeografi” conduse de subsemnata, vor organiza, sperăm că în mod obișnuit, dar dacă va fi nevoie și online, o serie de măsuri dedicate lui Taras Șevcenko, dar și lui Ion Cozmei,  mai ales în incinta muzeului. În special vom pregăti un montaj poetic dedicat traducerilor șevcenkiene în diferite limbi, mai ales a celor traduse de regretatul poet sucevean Ion Cozmei în limba română.

Cu ani în urmă domnia sa a fost oaspetele acestei școli având o întâlnire cu elevii și profesorii de aici. Atunci, primele culegeri de traduceri au fost donate de către autor școlii noastre. Pe parcursul anilor am mai primit cărți de la dl. Ion Cozmei, unele dintre ele se păstrează în muzeul nostru.

Tot atunci, Ion Cozmei a fost oaspetele școlii medii din Pătrăuții de Jos, a mai vizitat biblioteca locală, muzeul etnografic, alte edificii. Am mai fost în vizită la regretatul frate al poetului martir Ilie Motrescu din Crasna, profesorul Nicolae Motrescu, la folcloristul și publicistul Dragoș Tochiță din Pătrăuții de Sus.

Doctoratul regretatului eminescolog  și șevcenkolog de la Suceava a fost despre traducerile din opera Cobzarului.

Expoziții de ziare și cărți dedicate Poetului național al Ucrainei Taras Șevcenko și traducătorului sucevean Ion Cozmei au fost organizate și la biblioteca din satul Pătrăuții de Jos, fiind pregătite de bibliotecara șefă a acestei instituții culturale  Maria Ștefureac. Doamnele de la căminul cultural Larisa Chedic și Natalia Balan au pregătit video-înregistrări cu două membre ale grupului de dansuri, care au recitat poeme ale Cobzarului.

Asemenea măsuri educă la tânăra generație dragostea de literatură, creație, opera Poetului național al poporului ucrainean, dar și a vestitului eminescolog, poet, traducător de la Suceava Ion Cozmei.

Eleonora SCHIPOR, pentru Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 445


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți