Cultură
12 iulie 2021

Poetul bucovinean Ilie Motrescu, comemorat la București

Poetul bucovinean Ilie Motrescu, comemorat la București
12 iulie 2021

Poetul bucovinean Ilie Motrescu, comemorat la București

În anul curent regretatul poet crăsnean Ilie Motrescu ar fi împlinit frumoasa vârstă de 80 de ani. Desigur că ne vine greu să ne imaginăm cum ar fi arătat astăzi Poetul dacă ar fi trăit. Plecat fără voia sa, la nici 28 de ani împliniți, el a rămas în memoria celor care l-au cunoscut personal, dar și în imaginea celor ce nu l-au cunoscut, mereu tânăr.

Suita de manifestări omagiale a debutat anul acesta la București. Capitala României pe tot parcursul lunii iulie este gazda unei expoziții de valoare, sub genericul „Ilie Motrescu – 80 de ani de la naștere”, aflată în incinta Muzeului Național al Literaturii Române.

Expoziția a fost pregătită cu multă muncă și efort de neobositul domn Laurențiu Dragomir, președintele App Protecția Patrimoniului. Domnia sa, anume prin intermediul familiei Motrescu de la Crasna, s-a apropiat mult de nordul Bucovinei, deoarece are cărți publicate despre monumentele de cult din ținutul nostru, a pregătit cu susținerea și ajutorul fraților și surorii Motrescu (cu părere de rău cei mai mulți trecuți deja în eternitate), monografia acestei comune, cât și o carte despre regretatul lor frate „Ilie Motrescu – Restituiri”.

Acum a adunat materiale despre poet și obiecte vechi din Crasna, le-a pregătit și a muncit pentru a le expune în cele două camere oferite gratuit de direcția muzeului Național al Literaturii Române. La pregătirea acestei expoziții și-a adus contribuția subsemnata care a donat cărțile dedicate lui Ilie Motrescu (4 la număr), cele ale poetului,  printre care „Cântarea Carpaților”, apărută deja în 3 variante, ultima bilingvă, „Folclorul crăsnean”, cules de regretatul poet, cât și cartea regretatului deja Ion Țâbuleac, din Chișinău, „Am iubit cu atâta nădejde...”.

De asemenea am transmis și cărțile altor autori unde sunt incluse fie versuri ale copământeanului nostru, fie materiale în proză dedicate scurtei sale vieți și operei nemuritoare, ziarele cu materialele proprii, dar și a altor autori, portretul pictat de pictorul ucrainean Mîkola Bendas, traducerile poetei și traducătoarei ucrainene Maria Gulei.

Avocatul, poetul și epigramistul Emil Ianuș din comuna Horodnicu de Sus, România,  a sculptat în lemn un basorelief al poetului martir, care l-a oferit pentru câteva zile expoziției în cauză, mai departe urmând să-și ocupe locul în colecția sa.

Pe data de 6 iulie a.c. a avut loc vernisajul expoziției în cauză, la care au fost invitați și câțiva bucovineni printre care subsemnata, tânăra Natalia Clioț, conducătoarea artistică a Căminului cultural din Pătrăuții de Jos, tânărul Vasile Bărbuță, nepotul fratelui mai mare al poetului Constantin (Tatinuț) Motrescu.

De la București ne-au onorat cu prezența lor, domnul director al Muzeului Național al Literaturii Române  Ioan Cristescu, avocatul Antonie Popescu,  scriitorul, directorul Centrului Cărții al Institutului Cultural Român, Andrei Novac, Restauratoarea și muzeografa Petronela Fotea de la Muzeul Țăranului Român, mereu neobosita activistă a Asociației ASCIOR, directoarea executivă a acestei prestigioase organizații creștine de binefacere, dar și a Fundației Spirituale „Mihai Eminescu”, doamna Angelica Stănciuloiu, domnul Senior Editor al revistei „Independența română”, participant al conferințelor de la Pitești în memoria celor ce au avut de suferit de pe urma regimului comunist, organizat de Fundația culturală MEMORIA, Horațiu Măndășescu, alți oameni de bună credință, lucrători ai Muzeului, invitați.

În cuvântul de deschidere gazda acestei expoziții, directorul  Muzeului Național al Literaturii Române, Ioan Cristescu a menționat valoarea și importanța organizării unor asemenea măsuri culturale și a propus tipărirea unei monografii despre poetul crăsnean Ilie Motrescu.

Laurențiu Dragomir s-a referit la felul organizării acestei expoziții și a vernisajului în cauză, la personalitatea poetului, numit „Un Labiș al Bucovinei”, la faptul că ea va fi transferată după închiderea sezonului la baștina poetului, la Crasna. Personal am vorbit mai detailat despre viața și activitatea poetului, ziaristului, folcloristului și patriotului român Ilie Motrescu. Am menționat, bineînțeles, efortul și munca depusă de Laurențiu Dragomir în pregătirea expoziției „Ilie Motrescu – 80 de ani de la naștere”. Am mulțumit și direcției muzeului național, tuturor invitațiilor pentru faptul că au fost prezenți la omagierea poetui nord-bucovinean. Celor prezenți le-am dăruit câte un exempar al revistei pentru copii „Recreația mare”, (fondator Marina Șapca), dar și câteva cărți.

Directorul Muzeului, la rândul său ne-a dăruit câteva cărți de mare valoare literară. Datorită efortului depus de Laurențiu Dragomir, dar și a câtorva crăsneni, această valoroasă expoziție va fi transferată în incinta unei încăperi care se amenajează acum, la Gimnaziul din Crasna, unde va fi organizată comemorarea poetului Ilie Motrescu.      Măsuri omagiale vor mai fi organizate pe tot parcursul acestui an, în mai multe localități din nordul Bucovinei. Numele poetului-martir Ilie Motrescu nu va fi dat uitării.

Eleonora SCHIPOR, pentru Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 535


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți