Cultură
18 august 2021

Poetul bucovinean Ilie Motrescu ar fi împlinit 80 de ani

Poetul bucovinean Ilie Motrescu ar fi împlinit 80 de ani
18 august 2021

Poetul bucovinean Ilie Motrescu ar fi împlinit 80 de ani

Poetul, prozatorul și publicistul Ilie Motrescu, profesor, folclorist și muzician bucovinean, ar fi împlinit astăzi 80 de ani.

S-a născut la 18 august 1941, la Crasna Putna, județul Storojineț, Bucovina, astăzi Ucraina. După absolvirea școlii generale din satul natal și-a urmat studiile la Facultatea de Limba și Literatura Română și de Muzică a Institutului Pedagogic „Alecu Russo” din Bălți (1959-1964). Activează apoi ca profesor școlar (1965-1967), având ore de limbă și literatură română și muzică la Școala generală Nr. 4 din Crasna și la școala serală, unde a mai predat și alte obiecte umanistice.

În 1967 s-a transferat la Cernăuţi, angajându-se la ziarul nou înființat „Zorile Bucovinei”, în calitate de lucrător literar la Secţia de cultură, unde a lucrat până în momentul asasinării sale de către regimul totalitar comunist.

Potrivit „Calendarului Național”, în scurta-i viață, de numai 27 de ani, a scris, a compus, a selectat și a adunat multe lucruri de valoare pentru spiritualitatea neamului românesc. A scris eseuri, amintiri, proză scurtă. În primul an de studenție (1959) a publicat, cele mai reușite poezii ce le scrisese până atunci, 27 la număr, într-o culegere, dedicată fraților săi mai mici, gemenii Grigore și Nicolae, intitulată „Cântarea Carpaților”, azi o raritate, ca și toate edițiile din scrisul său. Abia după 32 de ani de la tragica-i dispariție a fost publicată, în primăvara anului 2001, când ar fi împlinit 60 de ani de viață, cartea de versuri și proză „Hora vieții”. Este una dintre cele mai reprezentative imagini ale scrisului său.

A fost un harnic culegător de folclor, a posedat o voce bună, îi plăcea dansul, cânta la vioară, practica sportul. A colaborat prin anii 60 la ziarele „Satul sovietic”, actualmente „Meleag natal” (Storojineț), „Cultura” (Chișinău), „Zorile Bucovinei” (Cernăuți). Versurile sale au mai fost tipărite în culegeri, precum „Glasuri tinere” (1971) și „Dintre sute de catarge” (1973). Este prezent în volumul lui Adrian Dinu Rachieru „Poeți din Bucovina” (1996), în antologia „Eterna iubire: versuri de dragoste ale poeților din Basarabia și nordul Bucovinei” (1999), în cartea lui Dragoș Tochiță, „Românii de pe Valea Siretului de Sus, jertfe ale ocupației nordului Bucovinei și terorii staliniste” (1999). Este prezent și în almanahul tuturor românilor „Apă vie - 2002”, unde Nicolae Motrescu (fratele poetului) a prezentat doar un crâmpei din șirul de materiale consacrate lui Ilie Motrescu, cu titlul „Moartea unui poet”.

Despre Ilie Motrescu și creaţia sa s-au tipărit mai multe cărţi. Anul 2001 a fost declarat „Anul Motrescu” în Bucovina, iar în 2003, la inițiativa revistei „Crasna” și cu sprijinul financiar al Uniunii Scriitorilor din România, s-a instalat o placă comemorativă pe casa părintească în care s-a născut și a creat poetul.

Agenţia BucPress – www.bucpress.eu


Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 556


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți