Cultură
Redactor: Marin Gherman
17 decembrie 2021

Pictorul Constantin Flondor, născut la Cernăuți, unul dintre cei mai importanţi artişti contemporani români

Pictorul Constantin Flondor, născut la Cernăuți, unul dintre cei mai importanţi artişti contemporani români
17 decembrie 2021

Pictorul Constantin Flondor, născut la Cernăuți, unul dintre cei mai importanţi artişti contemporani români

Pictorul Constantin Flondor este unul dintre cei mai importanţi artişti contemporani români, al cărui demers artistic este caracterizat de un tip de atenţie analitică îndreptată spre observarea naturii, translatată în lucrările de artă prin medierea geometriei.

S-a născut la 16 decembrie 1936, la Cernăuţi. În 1949 s-a mutat cu familia la Timişoara, unde a studiat la Liceul de Arte Plastice (1950-1954). A absolvit Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" din Bucureşti (1960), potrivit http://2017.artencounters.ro, citat de Agerpres.

Din anul 1964 este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România. Începând din acest an participă la numeroase expoziţii în ţară şi străinătate, fiind cofondator al grupurilor: "1+1+1" (Ştefan Bertalan, Roman Cotoşman, Constantin Flondor) (1966-1969), "Sigma" (1969-1981), "Prolog" (1985-2004), alături de care desfăşoară o intensă activitate expoziţională. În 1991 a devenit profesor la Facultatea de Artă, Universitatea de Vest Timişoara (decan 1996-1999), iar din 2002, profesor consultant al acestei instituţii. În 2005 a lansat cartea-album intitulată, "Flondor, de la '111' + 'Sigma' la 'Prolog'".

De-a lungul carierei, a avut numeroase expoziţii personale în Bucureşti, Lugoj, Timişoara, Mogoşoaia, Iaşi, Botoşani, Bistriţa, Arad, Sibiu, dar şi în Germania la Dusseldorf, expoziţii de grup şi participări la manifestări internaţionale din România, Austria, Marea Britanie, Olanda, Germania, Ungaria, Italia, Cipru, Ucraina (Cernăuți).

În toamna anului 2010, Constantin Flondor şi-a expus lucrările (12 fotografii de familie şi 32 de tablouri) la Muzeul de Istorie Suceava, expoziţia de pictură şi fotografie fiind intitulată "Însemnări pentru o nostalgie". Se numără printre artiştii reprezentaţi în Albumul "Colecţia Regală de Artă Contemporană", realizat de Adrian Buga şi lansat la 15 mai 2012 la Palatul Elisabeta în seria manifestărilor dedicate sărbătoririi Zilei Regalităţii. În perioada 9 sept.-10 oct. 2015 a fost deschisă la Galeria Galateca expoziţia "Loc şi Vis" a pictorului Constantin Flondor, organizată de "Contemporanii" şi Institutul Cultural Român, parte din programul "Bucureştiul Creativ".

De asemenea, lucrări de-ale sale au putut fi admirate în cadrul expoziţiei colective cu titlul "Poeticile politicului" / "The Poetics of Politics", organizată de Institutul Cultural Român de la Varşovia, la galeria de artă Propaganda din Varşovia (14 iun.-28 iul. 2012), dar şi la expoziţia de grup cu titlul "Darul Maeştrilor" (ArCub, 23 nov.-6 dec. 2015), la expoziţia "Străvezime", alături de lucrările altor pictori componenţi ai grupului ''Prolog'' (Galeria Romană, 22 apr.-7 mai 2016), precum şi la cea de-a doua ediţie a târgului internaţional de artă contemporană "viennacontemporary 2016" (Marx Halle din Viena, sept. 2016).

Pentru rezultatele sale a fost distins cu: Premiul secţiei de critică a UAPR (premiu colectiv, 1970, 1978), Premiul pentru desen al UAP (1997), The Ionel Jianu Special Dinstiction of Creative Arts, Arra - SUA (1993), Marele Premiu al Uniunii Artiştilor Plastici din România (2003), Ordinul "Meritul Cultural" al României în grad de Ofiţer (2004), Premiul Academiei Române "Ion Andreescu" (2006).

În 2019, Constantin Flondor a fost decorat de preşedintele României, cu Ordinul Naţional "Pentru Merit" în grad de Cavaler, în semn de "înaltă recunoaştere şi apreciere pentru importanta şi prestigioasa carieră pusă în slujba artelor plastice, pentru talentul şi dăruirea prin care a promovat şcoala românească de pictură", notează Agerpres.

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 378


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți