Cultură
Redactor: Marin Gherman
07 septembrie 2021

Peste 350 de evrei, uciși acum 80 de ani, comemorați la Costești din regiunea Cernăuți

Peste 350 de evrei, uciși acum 80 de ani, comemorați la Costești din regiunea Cernăuți
07 septembrie 2021

Peste 350 de evrei, uciși acum 80 de ani, comemorați la Costești din regiunea Cernăuți

La Costești din fostul raion Storojineț al regiunii Cernăuți a avut loc o slujbă de pomenire a celor peste 350 de evrei, uciși în iulie 1941, împlinindu-se 80 de ani de la această tragedie cumplită, notează Agenția BucPress.

Evenimentul comemorativ a fost organizat de Organizația Religioasă „Sinagoga Mesianică Evreiască” „Beyt Simha” din Cernăuți.  La acțiunea comemorativă au participat Oleksandr Șalimov, reprezentant al Fundației Internaționale de Caritate EZRA, Georg Inna-Ester, președinta Sinagogii Mesianice BEYT SIMHA, Oleh Șcerbakov, pastor al Bisericii Creștinilor Noului Testament din Mykolayiv, Victor Bojescu, primarul comunei Costești. La eveniment a fost invitată să participe și consulul general al României la Cernăuți, Irina Loredana Stănculescu, care, în discursul său, a menționat:

„Permiteți-mi ca în numele Consulatului General al României la Cernăuți să vă transmit mulțumiri pentru invitație. Suntem profund recunoscători pentru posibilitatea de a aduce, împreună cu dumneavoastră, un omagiu memoriei jertfelor Holocaustului.

Ne exprimăm profunda compasiune față de suferințele locuitorilor satului Costești, față de suferințele poporului evreu și condamnăm cu fermitate orice manifestări ale rasismului, xenofobiei și ale prejudecăților.

Această manifestare reprezintă o deosebită oportunitate pentru fiecare dintre noi. Astăzi, noi cinstim memoria jertfelor evenimentelor tragice din trecut și, în același timp, medităm cu maturitate asupra viitorului nostru comun, construit pe principiile umanismului.

Aceste principii se regăsesc, de altfel, și în prevederile „Declarației universale a drepturilor omului”: „Toate ființele umane se nasc libere și egale în demnitate și drepturi”.

Așa cum am afirmat la începutul lunii iulie la Cernăuți, la manifestările dedicate împlinirii a 80 de ani de la începerea Holocaustului pe teritoriul Bucovinei, trebuie să ne asigurăm că lumea nu va mai permite niciodată să se repete această cumplită pagină a istoriei noastre comune.

Una dintre principalele noastre responsabilități trebuie să fie promovarea și protejarea diversității, a libertății și demnității umane”.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu


Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 727


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți