Cultură
Redactor: Marin Gherman
04 noiembrie 2019

Omagiu adus oştenilor lui Ştefan cel Mare în regiunea Cernăuți la 522 de ani de la bătălia din Codrii Cosminului

Omagiu adus oştenilor lui Ştefan cel Mare în regiunea Cernăuți la 522 de ani de la bătălia din Codrii Cosminului

În data 3 noiembrie 2019, la Biserica „Sfântul Ştefan cel Mare si Sfânt” din satul Buda, comuna Mahala, regiunea Cernăuţi, a fost oficiată o slujbă de comemorare a oştenilor viteazului Voievod moldovean căzuţi la datorie în Bătălia de la Codrii Cosminului, potrivit Agenției BucPress din Cernăuți.

Ceremonia religioasă pentru pomenirea eroilor neamului, care cu peste cinci veacuri în urmă au luptat împotriva regatului polon, a fost oficiată de către părintele paroh Dimitrie Mititei.

Potrivit Valea Prutului, citat de Radio Cernăuți, la eveniment au participat primarul comunei Mahala, Elena Nandriş, enoriaşi şi oameni de cultură din localitate, oaspeţi din judeţul Neamţ, precum şi membrii Grupului de iniţiativă civică pentru promovarea culturii şi spiritualităţii populare „Răzeşii’’.

La 26 octombrie 2019 s-au împlinit 60% de ani de la bătălia crâncenă din Codrii Cosminului, luptă în care Ştefan cel Mare şi Sfânt s-a dovedit a fi un excelent conducător de oşti, un apărător neclintit al credinţei Strămoşeşti si identităţii naţionale, biruind cu oastea sa armata poloneză condusă de regele Ioan Albert.

Amintim că la 2 septembrie 2019 va în curtea școlii din localitatea Ostrița, raionul Herța, regiunea Cernăuți, a fost ridicat bustul Domnitorului Moldovei Ștefan cel Mare și Sfânt. Imediat după sărbătoarea festivă dedicată primului sunet și începutul noului an de învățământ, unde eroii principali erau cei 30 de românași care au pășit pentru prima dată pragul școlii, autoritățile locale au anunțat încă un eveniment important – dezvelirea bustului lui Ștefan cel Mare și Sfânt în curtea școlii din comuna Ostrița, regiunea Cernăuți.  ”De multă vreme eram în căutarea unui sculptor care ar fi fost capabil să renoveze bustul lui Ștefan cel Mare, realizat de regretatul Dumitru Gorșcovschi. Și mă bucur foarte mult că l-am întâlnit pe tânărul și talentatul sculptor Cristian Bota din comuna Boian, raionul Noua Suliță, care a realizat foarte reușit această lucrare, întrucât bustul lui Ștefan cel Mare se încadrează excelent în curtea școlii noastre”, a declarat primarul comunei Ostrița, Vasile Țurcan.

În data de 18 aprilie 2017 în localitatea Oprișeni, raionul Hliboca, regiunea Cernăuți a fost dezvelit bustul lui Ștefan cel Mare și Sfânt. În acest mod, vrednicii români din localitatea românească Oprișeni au înscris o nouă pagină în istoria nordului Bucovinei, visul  de altă dată al românilor bucovineni devenind realitate – notează BucPress.

Regretatul istoric român din Cernăuți, Dumitru Covalciuc, originar din Oprișeni, a comunicat atunci că dezvelirea bustului lui Ștefan cel Mare este o demonstrare a faptului că românii din Cernăuți nu au fost suficient de insistenți în trecut și au arătat că nu au suficientă voință. Bustul din Oprieșeni, dimpotrivă, este o dovadă a voinței românești în acțiune. „Neamul nostru n-are voinţă, căci mijloace s-ar aduna”, a spus Dumitru Covalciuc.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

 

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 497

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți