Cultură
Redactor: Elvira Chilaru
12 noiembrie 2021

O universitate finanțată de Budapesta pe teritoriul Ucrainei – Institutul Maghiar Transcarpatic, la 25 de ani

O universitate finanțată de Budapesta pe teritoriul Ucrainei – Institutul Maghiar Transcarpatic, la 25 de ani
12 noiembrie 2021

O universitate finanțată de Budapesta pe teritoriul Ucrainei – Institutul Maghiar Transcarpatic, la 25 de ani

Unul dintre domeniile de politică de sprijinire a minorității naționale maghiare din regiunea transcarpatică este o serie de proiecte educaționale. Astfel, în Transcarpatia, cu sprijinul guvernului maghiar, a fost implementat un sistem de învățământ cu drepturi depline, de la școala primară până la posibilitatea de a obține studii superioare, transmite „MyHungary.Net”.

Unul dintre proiectele eficiente finanțate integral de Budapesta, este Institutul Maghiar Transcarpatic „Ferenc Rakoczi II”, care a fost fondat  pentru conservarea și dezvoltarea comunității maghiare din regiunea transcarpatică. Institutul Pedagogic Transcarpatic Maghiar a fost fondat în 1996. În 2003, școala a fost redenumită Institutul Maghiar Transcarpatic „Ferenc Rakoczi II”.

Institutul Maghiar Transcarpatic numit în cinstea lui  Ferenc Rakoczi II este una dintre cele mai bune cinci instituții de învățământ din regiunea Transcarpatia, în 2017 ocupând locul 179 în clasamentul  pan-ucrainean al instituțiilor de învățământ superior.

În aceste zile, această universitate aniversează 25 de ani. La sărbători au fost prezenți liderii regiunii, precum și viceprim-ministrul Ungariei Zsolt Semjén, reprezentanți ai corpului diplomatic.

„Guvernul maghiar consideră că este de datoria sa să sprijine maghiarii din Transcarpatia și institutul din Beregovo. Trebuie să le mulțumim maghiarilor transcarpatini, pentru că sunt cea mai deprimată comunitate din întreaga lume maghiară. Rezistența și loialitatea ei față de națiune sunt un exemplu pentru noi toți”, a spus Zsolt Shemien la adunarea solemnă.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 721


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți