Cultură
Redactor: Dorina Popescu
22 iunie 2021

O donație de Carte Româneascâ – cât o Declarație de Unire

O donație de Carte Româneascâ – cât o Declarație de Unire
22 iunie 2021

O donație de Carte Româneascâ – cât o Declarație de Unire

Iunie... Luna copilăriei. Printre satinate panglici și foșnetul hârtiei de împachetat cadouri, râvnesc, pentru a fi plăcute de Pitici, toate ideile năstrușnice ale adulților. Unele, absolut geniale, care-i fac să țopăie de bucurie precum niște titirezi. Altele, eșec total, din pricina cărora cei mici au nevoie de un morman întreg de batiste de nas. Din propria experiență a unei mame cu trei copii, șase nepoței și acușica 20 de finuți, recomand: dăruiți copiilor cărți! Mereu! Cu motiv. Și fără. Ilustrate color... Sau în creion simplu. Tipărite cu litere dodoloațe... Sau în șiraguri liliputane. Cu idei numai bune de pus în practică... Sau cu altele – care să mai aștepte până la anul. Cărți diverse, care să se vrea ascunse sub pernă și citite cu lanterna sub plapumă îndată ce clanța ușii dă semnalul de Noapte Bună, iar ecoul pașilor mamei nu se mai deslușește.

Finalul acestei luni și-a asumat un întreg demers ambițios între două țări și două clase de elevi. Pentru a dărui copiilor de la Cernăuți, Ucraina, ceva fără de preț – alți copii, din București, România, au ales să ofere o donație de carte românească, poate cea mai frumoasă posibilă!

Sfidând obloanele trase de pandemiile în lanț, ignorând interdicțiile la viu grai și prezența propriu-zisă în aulele școlare, scrâșnind din dinți în fața resemnării a acelui „așa trebuie!” – în defavoarea a aceluiași „de ce?”, ducând bătălii pe modelul celor ale lui Don Quijote împotriva Online-ului și protestând în izolare, prin monolog, în fața copilăriei furate – o clasă de învățăcei din București a reușit să dea încă în preajma Sărbătorilor de Crăciun cea mai frumoasă lecție de Rezistență. Ceea ce a marcat-o profund pe învățătoarea și coordonatoarea corului Clopoțeii Veseli – Florentina Chifu, dar și pe elevii săi din clasa a II-a B de la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” din București, a fost ediția Cealaltă Bucovină din cadrul concursului Spune-mi o poveste inițiat de Ioana Revnic, profesoară de limba română, dar și rezultatul deloc întâmplător al acesteia – o Mică Unire simbolică (au fost acordate la ediția respectivă Trei Premii Mari, cu destinația: Cernăuți, Chișinău și București).

Coagulându-și emoțiile și iubirea pentru frații de peste Prut, la îndemnul distinsei lor Învățătoare, elevii din clasa a II-a de București adună de prin Librării, dar și din Bibliotecile personale, o năzdrăvană colecție de cărți românești frumos ilustrate care, de câteva zile, și-a anunțat oficial noua reședință la Școala nr. 29 din Cernăuți, printre semenii lor din clasa a II-a școliți de învățătoarea-legendă Margareta Istrati. Povestea acestei donații prin excelență ar câștiga toată admirația, asta pentru că multe dintre cărți au autografele copiilor bucureșteni, declarațiile lor de prețuire, dar și acea deschidere spre comunicare prin numerele de telefon lăsate negru pe alb pe cărțile dăruite. Este pentru prima dată când peste penița mea de jurnalist fotografiile domină absolut. Admirați-le – ca să resimțiți acel Pod de Dor de peste Prut, podul care încă mai gășeste forța necesară să țină strâns mana dreaptă și deopotrivă pe cea stângă a Istoriei.

Mă măgulește de fiecare dată felul în care generația piticilor urcă la înălțimea înțelepciunii desăvârșite și reușește să ne dea nouă, celor cu tâmple îmbrumate, lecții de viață. Inocența lor, neatinsă încă de jocurile de interes, face dintr-o Țară ca România – un Regat al Perfecțiunii. Doamna învățătoare Florentina Chifu a găsit o modalitate perfectă de a-și ghida proprii elevi dincolo de limita unor simple compuneri cu tema Frații noști de dincolo de graniță date la clasă. Dumneaei deține adevărate valori pentru acest rol! Și, mai mult: știe și simte ce este o comunitate fără Țară! Declarația clasei a II-a, însoțită de zâmbetul larg și de acele spice de grâu în mâini, este supremă: „Dragi copii români din Ucraina! Mult e dulce și frumoasă / Limba ce-o vorbim! / Vorbiți dulce românește! / Noi vă sprijinim!” (catren care poate fi regăsit într-una din fotografii).

Cărțile – nu sunt oameni! Graba le este străină, iar răbdarea lor – una eternă. Chiar dacă vacanța de vară e în toi, Rafturile cu Povești recent poposite pe strada Șeptițki nr. 19 vor aștepta cu smerenie prima zi de școală când toți copiii români din Ucraina, vorba poetului Simion Gociu, vor exclama: Buna dimineața, Septembrie! 

Iar dacă în tot acest traseu de donație, sprijinit de atâția oameni minunați, eu m-am crezut doar o umilă șoferiță, finalul mi-a rezervat adevăratul spectacol, la care recunosc că mi-aș cumpăra oricând un nou bilet. Și asta numai pentru că: Dacă la Cernăuți nu ai carte în Limba Română – nu ai parte!

Dorina POPESCU, pentru Agenția  BucPress 

Clasa a 2 A, Scoala nr.29, Cernauti. Alesii acestui Proiect

Clasa a 2 B, Colegiul National "Mihai Eminescu" Bucuresti. Eroii acesti articol

Florentina Chifu si dirijor coral la "Clopoteii Veseli"

Florentina Chifu - invatatoare la clasa a 2 B, Colegiul National "Mihai Eminescu", Bucuresti

Margareta Istrati - invatatoare la clasa a 2 A, Scoala nr.29, CernautiAlte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 916


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți